Elon Musk’ın Starlink uyduları, Rusya’nın hedefi haline gelebilir!

SpaceX, Ukrayna’ya Rusya’nın işgalinden bu yana 42.000’den fazla Starlink terminali sağladı.

Uzay, son yıllarda uluslararası politikanın yeni cephe hattı haline geldi. Rusya’nın ABD’ye yönelik son uyarısı da bu gerilimin yeni bir boyutunu ortaya koyuyor. Reuters’ın bu ayın başlarında yayınladığı bir rapora göre, SpaceX’in Starshield iş birimi, 2021 yılında Ulusal Keşif Ofisi (NRO) ile imzalanan 1.8 milyar dolarlık bir sözleşme kapsamında bir casus uydu ağı inşa ediyor. Bu gelişme, ABD hükümetinin dünya üzerindeki potansiyel hedefleri neredeyse anında tespit etme yeteneğini ilerletmeyi amaçlıyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Washington’un askeri uzay hedeflerine hizmet etmek için özel sektörü çekmeye çalıştığının farkında olduklarını belirtti ve bu uyduların “misilleme önlemleri, dahil olmak üzere askeri olanlar için meşru bir hedef haline gelebileceğini” ekledi.

SpaceX, Ukrayna’ya Rusya’nın işgalinden bu yana 42.000’den fazla Starlink terminali sağladı ve bunları sürdürdü, böylece ülkenin kritik altyapısı ve vatandaşları çevrimiçi kaldı. Rusya, Starlink uydularına yönelik tehditlerde bulunan ilk kez değil. 2022 yılında Birleşmiş Milletler uzay tehditlerini azaltma konusunda çalışan bir grup toplantısında, Rus delegasyonun bir üyesi olan Konstantin Vorontsov, “Ukrayna’daki olaylar sırasında ABD ve müttefiklerinin askeri amaçlar için sivil, dahil olmak üzere ticari, altyapının unsurlarını kullandığı ve bu durumun ötesinde zararsız uzay teknolojileri kullanımının son derece tehlikeli bir eğilim olduğunu” söyledi ve “sivil gibi görünen altyapının” misilleme için meşru bir hedef haline gelebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Elon Musk'ın Starlink Uyduları, Rusya'nın hedefi Haline Gelebilir!
Elon Musk’ın Starlink Uyduları, Rusya’nın hedefi Haline Gelebilir!

Geçen yılın başlarında, SpaceX, Starlink hizmetinin silah olarak kullanılmasını engellemek için Ukrayna’nın kullanımını durdurdu ve sistem asla silahlandırılmak üzere tasarlanmadığını belirtti. Şubat ayında, SpaceX CEO’su Elon Musk, Rus kuvvetlerinin Ukrayna’nın işgal edilen bölgelerinde Starlink’i kullandığı iddialarını yalanlamak zorunda kaldı, bu iddiaların Ukrayna Savunma İstihbarat Ajansı (GUR) tarafından kanıtlandığı iddia edildi. “Bildiğimiz kadarıyla, Starlink’ler doğrudan ya da dolaylı olarak Rusya’ya satılmadı,” dedi Musk. Demokrat Temsilciler, SpaceX hakkında raporlarla ilgili soruşturma yürütüyorlar.

SpaceX ile ilgili sadece Rusya’nın değil, Çin’in de endişeleri var. 2022’de Çin’in Modern Savunma Teknolojisi tarafından yayınlanan ve hükümetle bağlantılı araştırmacılar tarafından yazılan bir makale, Asya ülkesinin uydularını yok etmek için yöntemler geliştirmesi gerektiğini, bu uyduların ülkeye gizli tehlikeler ve zorluklar getirdiğini belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu