Enceladus’ta hayat izleri: Satürn’ün uydusunda yaşamı tetikleyebilecek gazlar keşfedildi!

Bilim insanları toplanan verilerde, hidrojen siyanür gibi yaşamın başlangıcı için önemli bir molekülü tespit etti.

Satürn’ün buzlu uydusu Enceladus, yaşamı desteklemek için gerekli olan birçok bileşeni içeriyor. Bunlar arasında su, karbon dioksit, metan, amonyak ve hidrojen gazı bulunuyor. Cassini uzay aracının topladığı verilerde, bilim insanları hidrojen siyanür gibi yaşamın başlangıcı için önemli bir molekülü tespit etti.

Araştırmacılar ayrıca asetilen, propen ve etan dahil olmak üzere ayın yaşamı destekleme potansiyeline işaret eden diğer birçok organik bileşiğin kanıtlarını da buldular.

Enceladus'ta Hayat İzleri Satürn'ün Uydusunda Yaşamı Tetikleyebilecek Gazlar Keşfedildi
Enceladus’ta Hayat İzleri Satürn’ün Uydusunda Yaşamı Tetikleyebilecek Gazlar Keşfedildi

Bulgularla ilgili, Johns Hopkins Üniversitesi’nde gezegen bilimcisi olan ve araştırmaya dahil olmayan Scientific American’den Ling Xin’e şöyle diyor: Craft, yayına, moleküllerin bir araya gelmesiyle teorik olarak “hayatın desteklenebileceği veya ortaya çıkabileceği yaşanabilir bir çevreye” yol açabileceğini söylüyor.

Küçük, soğuk ve çok parlak Enceladus buzlu yüzeyinin altında geniş bir tuzlu su okyanusu içerir. Gayzerler buzlu suyu ve gazı okyanustan uzaya saatte yaklaşık 1287 km hızla Satürn’ün halkalarından birinde son bulur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu