Estonya, Sovyet anıtlarını kaldırdıktan sonra büyük bir siber saldırıyı püskürttüğünü söyledi

Rus hacker grubu Killnet, 200'den fazla devlet ve özel Estonya kurumuna erişimi engellediğini belirterek saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Geçtiğimiz hafta etnik Rus çoğunluğunun bulunduğu bir bölgedeki Sovyet anıtlarını kaldırdıktan kısa bir süre sonra Estonya, 2007’den bu yana en kapsamlı siber saldırılarıya maruz kaldıklarını ifade etti. Rus hacker grubu Killnet, Telegram hesabında çevrimiçi vatandaş tanımlama sistemi gibi 200’den fazla devlet ve özel Estonya kurumuna erişimi engellediğini belirterek saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Siber gerginlik üzerinden toplumu bölmek

Ancak bir Estonya hükümet yetkilisi saldırının etkisinin sınırlı olduğu konusunda kamuoyunu rahatlatmaya çalıştı. Yine de Estonya Ekonomik İşler ve İletişim Bakanlığı’nda dijital dönüşüm müsteşarı Luukas Ilves, “Gerçekten 2007’den bu yana maruz kaldığımız en kapsamlı siber saldırılarıydı” şeklinde tweet atması durumun ciddiyetini göstermeye yetti. Ilves, “Bazı kısa ve küçük istisnalar dışında, web siteleri gün boyunca tamamen erişilebilir durumda kaldı. Saldırı Estonya’da büyük ölçüde fark edilmedi.” diye ekledi.

Kızıl Ordu anıtı, Tallinn meydanından taşındı ve ardından etnik Ruslar tarafından iki gece süren ayaklanmalar yaşandı. Estonya hükümeti çoğunluğu Rusça konuşan Narva’daki tüm halka açık Sovyet anıtlarının hızla kaldırılmasını emretti ve kasabadaki artan gerilime atıfta bulundu. Estonya ayrıca Rusya’yı toplumu bölmek için geçmişi sömürmeye çalışmakla suçladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu