Ethereum Birleştirmesi Tamamlandı

Ethereum, çok daha enerji verimli bir yöntem olan yeni token basma yöntemine geçerek merakla beklenen "Birleştirme" işlemini tamamladı.

Kripto para biriminin kurucu ortağı Vitalik Buterin’in attığı tweet’e göre Ethereum, çok daha enerji verimli bir yöntem olan yeni token basma yöntemine geçerek merakla beklenen “Birleştirme” işlemini tamamladı. Ether artık kriptografik görevleri çözmek için güçlü bilgisayarlar kullanan “iş kanıtı” ile basılmayacak. Bunun yerine, doğrulayıcı adı verilen kullanıcıların işlemleri onaylama ve küçük bir ödül kazanma şansı için tokenleri stake etmelerini gerektiren “proof-of-stake” yöntemleri kullanılarak oluşturulacaklar.

Bugüne kadar Ethereum madenciliği, zor matematik problemlerini çözmek için güçlü bilgisayar bankalarına ihtiyaç duyuyordu. Bu sadece büyük miktarda enerji tüketmekle kalmadı, aynı zamanda Ethereum’un ölçeklenmesini zorlaştırdı ve küçük işlemler için maliyetli hale getirdi. Ayrıca gücü birkaç kişinin elinde topluyordu ki bu da kripto paranın merkeziyetsizlik etiğine aykırı bir durumdu.

Yeni Sistem Neler Getiriyor?

Yeni sistemde, doğrulayıcılar ne kadar çok para yatırırsa, ödül kazanma şansı da o kadar artıyor. Ancak, yatırılan tüm etherler faiz kazandığından (yaklaşık yüzde 5,2), herkes en azından bir şey alacak. Bu da yeni modeli bir tahvil satın almak veya paranızı bir bankaya koymak gibi yapıyor. Doğrulayıcı olmak için gereken minimum stake miktarı 32 eter (şu anda yaklaşık 50.000 $), ancak bireyler bu seviyeyi karşılamak için güvenilir üçüncü taraf doğrulayıcılarla havuzda stake yapabiliyorlar.

Merge adını, Ethereum blok zincirinin bir proof-of-stake testinde neredeyse iki yıldır çalışan paralel bir ağ ile birleşmesinden aldı, ancak bu dönüşümde sadece bir adım. “Hala ölçeklendirmemiz ve gizliliği düzeltmemiz gerekiyor. Bana göre Merge, erken aşamadaki Ethereum ile her zaman istediğimiz Ethereum arasındaki farkı simgeliyor,” dedi Buterin canlı yayınlanan Merge partisi sırasında.

Ether güne yükselişle başladı, ancak o zamandan beri düne göre yüzde birkaç düştü. Birleşmenin kriptoyu dönüştürme vaadini yerine getirip getirmeyeceği henüz belli değil çünkü düzenleme, Ethereum çatalları ve daha fazlasıyla ilgili hala pek çok soru var. Diğerlerinin yanı sıra, eski zincirdeki işlemlerin yenisine kopyalanması riskiyle birlikte dolandırıcılık riski de var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu