Evrenin boşluğunda yüzmenin mümkün olduğunu gösteren robot

Robot, "duran bir nesnenin çevresiyle momentum alışverişinde bulunmadan hareket edemeyeceği" şeklindeki hareket yasasını çiğniyor.

Bir astronot aniden yıldızlararası uzayın boşluğunda başıboş kalırsa, güvenli bir yere nasıl ulaşabilir? Ne yazık ki, fizik böyle bir durumda bize acımasız davranabilir. Çünkü Isaac Newton hareket için momentumun gerekli olduğunu yıllar önce bize anlattı. Bir kuşun kanadını çevreleyen hava ya da bir balığın kuyruğunu çevreleyen su… Peki ya insanı çevreleyen uzay?

Yasa tanımayan robot

Georgia Institute of Technology’de geliştirilen robot, adeta fizik yasalarını altüst ederek yukarıdaki soruya yanıt veriyor. Robot, “duran bir nesnenin çevresiyle momentum alışverişinde bulunmadan hareket edemeyeceği” şeklindeki hareket yasasını çiğniyor. Çünkü düz zemin yerine Uzay’ın kavisli yapısını kullanıyor. Baş araştırmacı Zeb Rocklin, “Eğrisel uzaydaki hareketi sistematik olarak incelemek için şekil değiştiren nesnemizin en basit kavisli uzay yani bir küre üzerinde hareket etmesine izin verdik. Bazı fizikçiler tarafından reddedilecek kadar sezgisel olan tahmin edilen etkinin gerçekten gerçekleştiğini öğrendik. Robot şeklini değiştirdiğinde, kürenin etrafında çevresel etkileşimlere atfedilemeyecek bir şekilde ilerlemeyi başardı.” diyor.

Kara deliklerde gezinmek mümkün olabilir mi?

Kavisli parçaların etkilerinin baskın olduğundan emin olmak için ekibin robotu mümkün olduğunca dış güçlerden izole etmesi gerekiyordu. Bu, çevre ile çok az etkileşim veya momentum değişikliği sağlamak için yapıldı. Kavisli alan, daha sonra küresel bir alan oluşturmak için dönen bir şafta bağlanan kavisli raylar üzerine bir dizi motor sürücüsü yerleştirilerek yaratıldı. Rocklin, ekip tarafından kullanılan yöntemlerin kavisli uzayın daha deneysel araştırmalarına yol açacağını umuyor. Rocklin’e göre, kara deliklerin etrafındaki son derece kavisli uzayda gezinmek için önemli bir şansa sahibiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu