Excel’in yeni AI güncellemesi: FLAME

FLAME, temelinde Excel formüllerini otomatik olarak tamamlayabilmek ve modellerin formülü daha iyi tanıyabilmesi için tasarlandı.

Elde edilen bilgilere göre Microsoft uzmanları, Excel programını tamamen yapay zeka ile donatmak için çalışmalara başladı. Uzmanlar, Excel’i tablo yapımının yanı sıra stop motion animasyon, satranç ya da bir sinir ağını çalıştırmak için kullanıyor. Bunu yaparken de AI kullanıyor. Microsoft’un kendi yazılım geliştiricileri bu yeni çalışmayı ‘elektronik tablo formülleri için küçük bir model’ olarak adlandırıyor.

Bunlara ek olarak uzmanlar ve araştırmacılar, bütün detayları hazırladıkları bir makalede sunuyor. FLAME adını verdikleri yapay zeka ile ilgili bilinmesi gereken her şeyi aktarıyorlar. Aynı zamanda Excel formüllerinin oluşmasına ve bakımını iyileştirmesine yardım eden küçük bir model olduğuna da dikkat çekiyorlar.

ChatGPT gibi büyük modellerin son zamanlarda ön planda olduğunu biliyoruz. Bunların tamamı aslında bir metin istemi girişine dayalı, herhangi bir çıktıyı tahmin edebilme yeteneğine sahip olan ve çok miktarda metinle eğitilmiş istatistiksel modeller. Aslında bütün dil modelleriyle ilgili en büyük sorun da gerçekten büyük olmaları. Yani, o modeller ne kadar büyük olursa o kadar fazla girdi verisi ve para gerektirecek. Aynı zamanda belli bir donanım da gerektiriyor. Bu sebeple uzmanların bu modeller için ayırdıkları zamanın da çok olması lazım.

Bunların yanı sıra firmalar, 175B parametresi olan bir model için eğitim maliyetinin ortalama 4,6 milyon dolar olduğunu tahmin ediyor. Özel olarak da Excel formülleri için tasarlanan ilk dil modelin de FLAME olduğunu belirtiyorlar. Aslında yapılan çalışmalardan şu sonuç elde ediliyor: Diğer küçük modellerden çok daha iyi performans gösterebiliyor. FLAME temelinde Excel formüllerini otomatik olarak tamamlayabilmek ve modellerin formülü daha iyi tanıyabilmesi için tasarlandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu