O ülke Facebook erişimini kapatmakla tehdit ediyor!

Kayıtlara göre ülkede 300 binden fazla kişi sosyal medya üzerinden dolandırıcılığa maruz kaldı.

Meta, sosyal ağında dolandırıcılığı teşvik eden ve insanların para kaybetmesine yol açan sahte reklamlara ve profillere izin vermekle suçlanmakta. Tayland hükümeti, sosyal ağda görünen sahte reklamlar ve profiller nedeniyle Facebook’a erişimi kapatmakla tehdit ediyor.

AP’nin bildirdiği gibi Tayland’ın Dijital Ekonomi ve Toplum Bakanı Chaiwut Thanakamanusorn, Facebook’un hizmetinde reklamlara ve sahte profillerin görünmesine izin verdiğini söyledi. Sahte profiller “yüksek kârlar sunan saygın finans ve yatırım danışmanları” olduklarını iddia ediyor. Ancak sonuçta insanların dolandırıcılık yoluyla paralarını kaybetmelerine yol açıyor. Tayland’da 50 milyondan fazla Facebook kullanıcı hesabı var.

Thanakamanusorn, sorunla ilgilenmek için Facebook’un ana şirketi Meta’ya başvurdu. Ancak talep yalnızca 5.000 civarında reklamın engellenmesiyle sonuçlandı. Şimdi bakan, ceza mahkemesine gitmek ve ülkede Facebook’a erişimi kapatmakla tehdit ediyor.

Tayland’daki Meta, tüm soruların e-posta yoluyla basın departmanına gönderilmesini istiyor. Şu ana kadar Tayland hükümetinin iddiaları hakkında daha fazla yorum yapmıyor. Thanakamanusorn, Norveç’in en azından Facebook’ta görünen kişiselleştirilmiş reklamları yasaklamayı başardığı gerçeğini dikkate alıyor. Bu örneğin, Thanakamanusorn’un Facebook’a erişimi kapatma konusunda elini güçlendirdiğini söyleyebiliriz.

Yaklaşık 71 milyon nüfusa sahip Tayland’da 50 milyondan fazla Facebook kullanıcı hesabı bulunmakta. Hükümet kayıtlarına göre ülkede 300 binden fazla kişi sosyal medya üzerinden dolandırıcılığa maruz kaldı.

Facebook, kullanıcıların Facebook verilerinin güvenliğini sağlayamadığı için AB tarafından 1,3 milyar dolar para cezasına çarptırıldı. Şu anda 725 milyon dolarlık bir gizlilik anlaşması ücreti ödüyor. Tayland’ın gördüğü sahte reklamlar aslında buzdağının sadece görünen kısmı. Ancak Meta şu anda reklam verenlerin etkinliklerini artırmalarına yardımcı olmak istiyor. Bunun için ise yapay zeka tarafından oluşturulan reklamlarla denemeler yapıyor.

Facebook’a erişimi engelleyen ülkeler

Bugüne dek Facebook’a erişimi engelleyen birçok ülke oldu. Bu ülkelerin Çin, İran, Kuzey Kore, Rusya, Küba, Bangladeş, Mısır, Suriye olduğu bilinmekte. 2017 yılında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ‘Gerekirse YouTube ile Facebook’u kapatırız’ şeklinde konuşması olmuştu. Kapatma sebepleri birbirinden farklı olsa da, her birini ‘güvenlik endişesi’ başlığı altında toplayabiliriz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Facebook gibi sosyal medya uygulamaları kişisel güvenliğimizi tehlikeye atıyor mu? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde bizlerle paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu