Flathub, ücretli bir yazılım sunacak

Flathub, uygulama mağazasına ödemeler ve abonelikler ekleyerek Linux masaüstü topluluğunda çeşitliliği destekleyecek.

GNOME ve KDE işletmeleri, Flathub’da yapılacak büyük bir değişiklik için kitle kaynak kullanımı önerisi üzerinde çalışıyor. Buna göre ücretli yazılım dahil olmak üzere Linux için bir uygulama mağazası oluşturulması planlanıyor.

Önerilen bu planlama aslında AI araştırmalarını finanse eden bir STK olan Schmidt Futures’ın önemli bir girişimi. Flathub, uygulama mağazasına ödemeler ve abonelikler ekleyerek Linux masaüstü topluluğunda çeşitliliği destekleyecek. Bunlara ek olarak çeşitli Linux satıcıları tarafından yapılan değişiklikler sıkı bir şekilde takip ediliyor.

Açık kaynak yazılım geliştirmeyi finanse etmenin yollarını bulmak da bir süredir devam eden sorunlardan birisi. Çok sayıda bağımsız geliştirici, yaygın bir şekilde kullanılan programların bile ödül alamamasından dolayı olumsuzluklarla karşılaşıyor. Büyük Linux şirketleri ise Red Hat için kazançlı olan sunucu ürünlerine ve hizmetlerine odaklanıyor. Ama bu yine de masaüstü dünyasına uyum sağlayamıyor.

Flathub’ı bir mağazaya dönüştürmek ve ücretli uygulamalar eklemek zararlı gibi görünmüyor. Maliyet söz konusu olduğunda da yasal sorumluluklar, gelir paylaşımı gibi konularda da sorunlar çıkıyor. Ücretli bir mağaza denetleme ve içerik iyileştirme gerekiyor. Bunun için de çok ciddi ve disiplinli bir çalışma sürecine ihtiyaç var.

Bu aşamada, fikirler de sadece bir teklif olarak kalıyor. Bu, karmaşık sorunları olan zor bir alan ve tam zamanlı personel gerektirecek gibi görünüyor. Bu durumda da maliyet hesaplamalarını tam olarak yapmaları için de zamana ihtiyaçları olacak. Linux, konuyla ilgili açıklamaları da gelişmeler oldukça yapacak. Bu sebeple gözler şu an firmanın üzerinde.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu