Frizbi benzeri robot, kirlilik tespitinde bulunacak

6.5 santim uzunluğunda ve 1.1 gram ağırlığında olan robot, gelecekte havadaki zararlı partiküllerin tespitinde kullanılacak.

Nature Communications isimli bilim temalı dergide geçtiğimiz günlerde çok küçük ve yetenekli bir robotun tanıtımı yapıldı. Yaklaşık 6.5 santim uzunluğunda ve 1.1 gram ağırlığında olan robot, gelecekte havadaki zararlı partiküllerin tespitinde kullanılacak potansiyele sahip.

Deniz canlısından alınan ilham

Çin’in Chongqing Üniversitesinde mekanik mühendislik alanında profesör olarak görev yapan Rui Chen’in yazdığı makale sanılanın aksine robotların bir işlev görmesi ve yarar sağlaması kol ve bacağa sahip olmak zorunda olmadıklarını ispat ettikleri için mutlu olduğunu dile getiriyor. “Zıplamak ya da ileriye atılmak için birçok canlının ayaklara ve esnek eklemlere sahip olması gerekiyor. Ancak biz asıl ilhamımızı deniz canlısı olan ve vücudunu esneterek ileri atılan larvalardan aldık.” diyor Chen.

Daha önce de bacaksız robot tasarımları olduğunu kabul eden Chen, kendi tasarımlarının bu kavramı çok daha ileri boyuta taşıyacağını iddia ediyor. Gelişmiş algılayıcılara sahip olan robotlar dağ, gökdelen ya da deniz dibi gibi zorlu alanlarda görev yaparak detaylı kirlilik analizi yapabilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu