Gazeteciliğin geleceğini yapay zeka kurtarabilir!

Yerel haberleri bulup işleyen bu yeni haber sistemi, neredeyse tamamen yapay zeka üzerine çalışıyor.

Bugünlerde herkes gazeteci. Sosyal medya hesabı ve akıllı bir telefona sahip olan herkes kendince haber yapabiliyor. Elbette bu, fikir özgürlüğü ve bilginin yayılması için önemli olsa da gerçek gazetecilik üzerine yük biniyor. Haberi servis etmeden önce doğruluğunu teyit etme, onu işleme, gerekliyse söyleşilerle destekleme gibi yükümlülükleri olan gazetecilerin imdadına yapay zeka yetişiyor. Artık algoritma, veritabanı ve makine öğrenimi gibi dijital araçlar, gazetecilerin ihtiyaçları doğrultusunda evriliyor.

Dijital Gazete

Gazetecilik üzerine profesör olarak araştırma yapan Gabriel Kahn, USC Annenberg Üniversitesi’nde gazetecilik bölümünde yeni bir çalışmaya imza attı. Ona göre özellikle bulut ortamında saklanan veri, doğru dijital araçlarla kullanıldığında haber bile yazabilecek kapasite ve potansiyele sahip. Kahn, Crosstown (https://xtown.la/) isimli kâr amacı gütmeyen topluluğun kullandığı makineleri buna örnek gösteriyor. Yerel haberleri bulup işleyen bu haber sistemi, neredeyse tamamen yapay zeka üzerine çalışıyor. Pandemi, orman yangını, iş fırsatları gibi haberleri binlerce kaynaktan çekip çıkarıp işleyen Crosstown, büyük ilgi görüyor. 24 saat aralıksız haber üreten Crosstown, dijital gazetecilik için önemli bir mihenk taşı olarak gösteriliyor.

Yerel ve uluslararası habercilik

1997 yılında kurulan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) da bugün büyük ölçüde yapay zekadan yararlanıyor. ICIJ’de çalışan araştırmacılardan Emilia Díaz, “70’den fazla 200’ün üzerinde gazeteci çalışıyor ve doğruların peşinden gidiyoruz. Ancak binlerce kayıt arasında işimiz her geçen gün daha zor hale geliyor. Bu nedenle artık yapay zeka sayesinde çok büyük hız kazanıyoruz.” diyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu