Gemileri dev dalgalardan koruyacak yeni algoritma

Gemicilerin en hayati sorularından biri; hangi dalgaların ölümcül olduğudur. MIT’nin (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) geliştirdiği bir cihaz olası tehlikeyi gemicilere önceden haber verecek.

Öngörü Analitikleri sallantıyı ve ekipman arızalarını hali hazırda tespit etmeye yardımcı oluyor, ancak MIT bunu tamamen yeni bir alana uyarladı; Artık denizdeki ‘devasa dalgalardan’ da daha erken haberdar olup gemileri korumak mümkün.

Bu dalgalar aynı zamanda öldürücü dalgalar olarak da biliniyor, bir anda sadece yükselirken gözükür ve deniz çevresinin sekiz katı yüksekliğe çıkabiliyor. Ayrıca bu dalgalar büyük gemilerin ve okyanus gemilerinin bile tahribatlarının açıklanmamış önemli nedenlerinden biri olarak sayılıyor.

MIT bu dalgalara karşı gemilere ve personellerine iki üç dakika kadar önceden tehlikeyi haber verebilecek bir öngörü aracı geliştirdi. Bu sürede ise personel gemideki veya deniz platformu üzerindeki bazı operasyonları kapatma imkanı yakalayabiliyor.

Bu alanda yapılan araştırmalarda bugüne kadar bilim insanları, fırtınanın yüksek çözünürlüklü resmini üretmek için su kütlesindeki her ayrı dalganın simülasyonunu yaparak probleme yaklaştı. Ancak bu hesaplama şeklinin pahalı ve zaman alıcı olduğu kanıtlanmıştı. MIT araştırmacıları ise dalgaların bazen grup halinde bir araya geldiklerini gözlemlemeleri sonucunda çözüm için farklı bir yol izledi.  Ve belli dalga gruplarında, sonuna kadar odaklanan ya da dağılan, bir bakıma sonunda devasa dalgalara yol açan enerjiyi keşfettiler.

Su altındaki dalga denklemlerinin doğrusal olmayan analizleriyle okyanus şamandıralarından alınan ölçümler okyanus dalga boylarına ait bilgileri verebiliyor. Sudaki dalga boyu olasılıklarını ölçen çalışma takımı ise hangi dalga grubunun haydut dalgaya dönüşebileceğine dair daha hızlı ve basit bir yol geliştirdi.

Çalışmalar sonucunda ortaya çıkan cihaz, çevredeki dalgaları derinlemesine inceleyen algoritma temelli bir ölçüm aleti. Algoritma, grup dalgalarının boyuna ve ağırlığına bağlı olarak dalga grubunun gelecek beş dakika içinde devasa ölümcül dalgaya dönüşebilme olasılıklarını hesaplıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu