Genel bulut pazarının 2026 yılına kadar 1 trilyon doları aşması bekleniyor

Forrester'ın araştırmasına göre, küresel genel bulut pazarının 2026 yılına kadar 1 trilyon doları aşması bekleniyor.

Forrester, büyüme tahminleri güçlü kalmaya devam etse de artan rekabetin daha büyük sağlayıcıları etkileyebileceği konusunda uyarıyor. Forrester’ın araştırmasına göre, küresel genel bulut pazarının 2026 yılına kadar 1 trilyon doları aşması bekleniyor.

Bulut altyapısı, veri tabanı ve analitik, geliştirme hizmetleri ve bulut uygulamalarından elde edilen gelir şu anda 2022’de toplam 446,4 milyar ABD dolarına ulaşma yolunda ilerliyor.

Küresel Pazarla Mücadele Etmek Zorunda Kalacaklar

Sektör analistleri, özellikle bulut altyapısı hizmetlerinin 2026 yılına kadar yaklaşık 496 milyar ABD doları gelir elde edeceğini ve bunun büyük kısmının yoğun rekabet tarafından körükleneceğini tahmin ediyor. Hiper ölçekleyiciler, şu anda genel bulut ve hizmet endüstrilerinde faaliyet gösteren en büyük işletmeler arasında yer alıyor. Buna ek olarak altyapının metalaşması devam ederken, giderek artan bir şekilde tıkanmış bir küresel pazarla da mücadele etmek zorunda kalacaklar.

Forrester, daha büyük operatörlerin rakip tekliflerle eşleşmek, müşterileri elde tutmak ve daha yüksek fiyatlı hizmetlere geçmek için özel mikroçipler ve gelişmiş kablosuz ağ gibi teknolojilere yatırımlarını artıracağını tahmin ediyor.

Bu yatırımlara, önümüzdeki yıllarda AI ve makine öğrenimine yönelik müşteri talebini karşılamak için veri tabanı ve analitik hizmetlerine daha fazla odaklanma da dahil. Forrester yaptığı açıklamada şunu söylüyor: “Müşteriler, ürün yeniliği ve daha fazla işletim verimliliği için AI ve makine öğrenimi aradıkça, veri tabanı ve analitik hizmetleri geliri 2026 yılına kadar üç kat artarak 89,5 milyar dolara ulaşacak.”

SaaS Rekabeti Artıyor

Yapılan araştırmaya göre, hiper ölçekleyicilerin önümüzdeki dört yıl içinde SaaS tekliflerini güçlendirmeye yoğun bir şekilde odaklanmaları gerekecek. Şu anda hiper ölçekleyici olmayanların hakim olduğu bulut uygulamaları pazarının 2026 yılına kadar yaklaşık 397 milyar dolar değerinde olması bekleniyor. Bu, hiper ölçekleyicilere SaaS tekliflerini daha da geliştirme ve öngörülen büyümeden yararlanma fırsatı sunuyor.

Forrester’ın araştırması, Kasım ayında genel bulut büyümesinde bir ivmeyi vurgulayan benzer araştırmayı takip ediyor. Pazar araştırma şirketi Gartner da genel bulutta küresel son kullanıcı harcamalarının 2023’te 598 milyar doları aşmasının beklendiğini ve 2021 rakamlarına göre yüzde 20,7’lik bir artışa işaret ettiğini söylüyor.

Gartner çalışması, hizmet olarak altyapının son kullanıcı harcamalarında 2023’te yüzde 29,8 ile önemli bir büyüme yaşayacağını ortaya koyuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu