Gizlilik ihlalleri, Google’a 5 milyar dolara mâl olabilir!

Dava açan taraf, Google'ın kullanıcıları izlemek için Analytics ürünü, uygulamalar ve tarayıcı eklentileri gibi araçlar kullandığını iddia etti.

Google, 2020 yılında Chrome kullanıcılarının faaliyetlerini İncognito modundayken bile izlediği iddiasıyla açılan 5 milyar dolarlık bir davayı çözmeyi kabul etti. Şirket, davanın reddedilmesi için yapılan bir girişimden sonra, başlangıçta 5 milyar dolarlık zarar talep eden şikayeti çözmeyi kabul etti. Davanın tarafları, şartların mahkeme tarafından onaylanması için sunulacak anlaşmanın detaylarını henüz kamuoyu ile paylaşmadı.

Dava açan taraf, Google’ın kullanıcıları izlemek için Analytics ürünü, uygulamalar ve tarayıcı eklentileri gibi araçlar kullandığını iddia etti. Şirketin, İncognito modunda birini izleyerek, insanları kendileriyle paylaşmak istedikleri bilgileri kontrol edebilecekleri konusunda yanlış bir inançta bıraktığını öne sürdüler. Google sözcüsü ise, İncognito modunun bir kullanıcının etkinliğini cihazlarında kaydetmediğini, ancak web sitelerinin oturum sırasında kullanıcı bilgilerini toplayabileceğini belirtti.

Gizlilik İhlalleri, Google'a 5 Milyar Dolara Mâl Olabilir!
Gizlilik İhlalleri, Google’a 5 Milyar Dolara Mâl Olabilir!

Davacılar, Google yöneticileri arasındaki iç e-postaları sunarak, şirketin İncognito tarayıcı kullanımını izleyerek reklam satışı ve web trafiğini takip ettiğini kanıtladıklarını iddia ettiler. Şikayet, Google’ı federal telgraf dinleme ve California gizlilik yasalarını ihlal etmekle suçladı ve etkilenen her kullanıcı için 5.000 dolara kadar talep ediyordu. 2016’dan beri İncognito’yu kullanan milyonlarca kişinin muhtemelen etkilendiği ve bu nedenle şirketten talep edilen büyük tazminat miktarını açıkladı. Google’ın 5 milyar dolardan daha düşük bir miktar için anlaşmayı kabul ettiği düşünülüyor, ancak anlaşmanın detayları hakkında henüz bilgi verilmedi ve şirketin Engadget’a resmi bir açıklama yapması bekleniyor​​.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu