Gökbilimciler yarısı lavdan oluşan Dünya boyutunda yeni bir gezegen keşfetti!

Bu keşif, gökbilimcilerin genç gezegenlerin evrimini ve özelliklerini anlamalarına yardımcı olabilir.

Dünya’dan sadece 73 ışık yılı uzaklıkta yer alan ve HD 63433d olarak adlandırılan Dünya benzeri bir gezegen keşfedildi. Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu yakınlığın, gezegenin genç bir Dünya versiyonu gibi olabileceği ve bu nedenle incelenmeye değer olduğunu söylüyor.

Bilim insanları, “Bu gezegen, Dünya’ya benzerliği nedeniyle kullanışlı olabilir.” diyor. Araştırmacılar, yeni keşfedilen gezegenin içinden gaz sızıp sızmadığını veya manyetik alanının nasıl çalıştığını inceleyerek daha fazla bilgi edinebilecekler.

Bu genç gezegen, HD 63433 yıldızına gelgit kilidiyle bağlı gibi görünüyor, bu da sadece bir tarafının her zaman yıldıza dönük olması anlamına geliyor. Bu tarafın sıcaklığı 2,300 Fahrenheit dereceye kadar çıkabilir ve zemin lav gibi akabilir.

Araştırmacılar, bu genç gezegenin incelenmesinin, güneş sistemimizdeki diğer benzer yıldızlarda gezegen arayışımıza nasıl yardımcı olabileceğini anlamak için önemli olduğunu belirtiyor. Keşif, Nasa’nın Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) adlı uydusu tarafından gerçekleştirildi ve bu sistemdeki diğer iki gezegeni de içeriyor.

Bu bilimsel gelişme, güneş sistemimizle benzer özelliklere sahip genç gezegenlerin keşfi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu keşif, gökbilimcilerin genç gezegenlerin evrimini ve özelliklerini anlamalarına yardımcı olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu