Google Fiber, 5 Gbps hizmetiyle geri dönüyor

Google Fiber'in 5 Gbps interneti, büyük dosyalarla bulutta yoğun olarak çalışanlar için simetrik yükleme ve indirme hızları sunuyor.

Google Fiber, uzun zamandır çalışmalarına sessizce devam ediyordu. Şimdi ise Fiber geri dönüyor ve şirket saniyede 5 gigabitlik yeni bir planlama sunuyor. Google Fiber’in en belirgin dezavantajı, kullanıma sunma alanının çok sınırlı olması. Bununla birlikte Google, 5 Gbps hizmetinin çok sayıda ülkeye ulaştığını belirtiyor. Google Fiber, geçen yılın sonunda beş eyalete yayılacaklarını duyurdu ancak, geniş bir alanda kullanıma sunulmayacak.

Piyasaya sunulacak olan bu 5Gbps yükleme hızları aslında oldukça büyük bir gelişme. Bir içerik oluşturucusuysanız ya da düzenli 4K video oluşturuyorsanız, normal İSS yükleme hızları büyük sorun oluşturabilir. Google’ın yeni 5Gbps hizmeti, profesyonel olarak kurulan bir 10 Gb fiber modem ve Wi-Fi 6 yönlendirici ile birlikte aylık 125 dolara denk geliyor. Google Fiber’in ekipmanları içerisinde yer alan modem de oldukça önemli. Çünkü bütün Nest Wi-Fi modellerinde modem bağlantısı için sadece 1 gigabit Ethernet bağlantı noktası bulunuyor. Bu da 5 gigabitlik bir internet kurulumunda kullanılabiliyor. 5Gbps’yi bir Wi-Fi kurulumuna uygun olarak geliştirmek ise ekipmanınız konusunda seçici olmanız gerektiği anlamına geliyor.

Bütün bunların yanı sıra 10 Gigabit modem, aslında firmanın Google Fiber’i daha da ileri götürme planlarının en net işareti. Buna ek olarak şirket, 2023’ün başlarında 150 dolarlık bir hizmet katmanı başlatmak için de önceden duyurulan bir plana atıfta bulunuyor. Google 8 Gigabit çalışmalarının da yakında başlayacağını söylüyor. Şirket bunun yanı sıra 20 Gbps’yi halka açık bir şekilde de test etti ve şu anda 100 Gb simetrik internet yolculuğunda doğru bir şekilde ilerlediklerini söylüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu