Google, robotların kendi Python kodlarını yazmasını hedefliyor

Google'ın yeni geliştirmesi "Code as Policies" ile kod yazma LLM'leri, doğal dil komutlarına yanıt vermek için yeniden kullanılabilecek.

Google, robotların insanlardan gelen talimatlar temelinde kendi kodlarını nasıl yazabileceklerini gösteren büyük dil modellerini (LLM’ler) kullanmaya yönelik yeni bir yaklaşımı açıkladı. En son çalışma, robotların insanlardan gelen açık uçlu istemleri anlaması ve fiziksel bir alanda makul ve güvenli bir şekilde yanıt vermesi için Google’ın PaLM-SayCan modelini temel alıyor. Ayrıca, OpenAI’nin GPT-3 LLM’sini ve GitHub’ın Yardımcı Pilot özelliği gibi otomatik kod tamamlamayla ilgili çalışmalardan da yararlanılıyor. Böylece robotlar, insanlar tarafından talimat verildiğinde fiziksel eylemlerini Python’da kodlayabilir seviyeye
geliyor.

Robotlar kendi kodlarını yazıyor

“Ya insanlardan talimat verildiğinde, robotlar dünyayla etkileşim kurmak için kendi kodlarını otonom olarak yazabilseydi?” Google araştırmacıları işte bu sorudan yola çıkıyor. Google, PaLM gibi en yeni nesil dil modellerinin karmaşık akıl yürütme yeteneğine sahip olduğunu ve ayrıca milyonlarca kod satırı üzerinde eğitildiğini biliyoruz. Bu konuda Google, “Doğal dil yönergeleri göz önüne alındığında, mevcut dil modelleri yalnızca genel kod yazmada değil, keşfettiğimiz gibi robot eylemlerini de kontrol edebilen kod yazma konusunda oldukça yetkin.” diyor.

Google Research, yeni geliştirmesine “Code as Policies” adını veriyor ve kod yazma LLM’lerinin, doğal dil komutlarına yanıt olarak kodu yazmak için yeniden kullanılabileceğini iddia ediyor. Verilen örneklerde, bir kullanıcı, kare bir 2D çevrenin “blokları boş kaseye istifle” veya “blokları üst kısmına yakın yatay bir çizgiye koy” diyebilir.

Google’ın dil modeli tarafından oluşturulan programlar daha sonra robota sözlü komutları izlemesi için doğru bir şekilde talimat vermek için kodu Python’a yazar. Python programlamanın yapısına dayanır, ancak bu durumda uzamsal-geometrik akıl yürütme için Shapely gibi kitaplıklardan da yararlanır.

Google’ın iddia ettiği gelişme ile, robotlar dil modelleriyle öğrenme ve üretime ya da eyleme geçme aşamalarında sıçrama sağlayabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu