Google’dan geçiş anahtarları özelliği geliyor

Geçiş anahtarı özelliği ile, Google hesabınızın parolasını girmeniz istendiğinde yüz tanıma sistemi veya parmak izi tarayıcı aracılığıyla kimliğinizi güvenli bir şekilde doğrulayabileceksiniz.

Google, kişisel hesabı olanların “geçiş anahtarları” olarak bilinen şifre değiştirme ile oturum açmasına izin vermek için yeni bir özellik sunuyor. Geçiş anahtarı özelliği ile, Google hesabınızın parolasını girmeniz istendiğinde yüz tanıma sistemi veya parmak izi tarayıcı aracılığıyla kimliğinizi güvenli bir şekilde doğrulayabileceksiniz.

Parola tabanlı kimlik doğrulama onlarca yıldır standarttı fakat sistemin ciddi güvenlik sorunları bulunuyor. Bu sebeple de saldırganlar parolanızı çalabilir ya da kimlik avı saldırılarında parolanızı onlara vermeniz için sizi tuzağa düşürebilir. Parola düzeni de hesap kimlik doğrulaması için cihazlarınızda depolanan kriptografik anahtarları kullanan farklı bir modele dayanıyor ve bu yüzden de kimlik avı saldırılarını ele almak için özel olarak tasarlanıyor.

Bahsedilen geçiş anahtarının benimsenmesine yönelik sonraki adım ise hizmetlerin kullanıcı hesapları için bir oturum açma seçeneği olarak geçiş anahtarları sunması. PayPal, Shopify gibi firmalar da bu anahtarla ilgilenmeye başladı. Google’ın kullanıcıları için geçiş anahtarlarının piyasaya sürülmesi, şirketin kaynakları göz önüne alındığında son derece önemli bir gelişme.

Aynı zamanda parmak izi ya da yüz tarayıcılar gibi biyometrik sensörler, telefonunuzun cihaz kilitleme PIN’i gibi fiziksel kimlik doğrulama seçeneklerini kullanarak parolalarla oturum açmanıza imkan tanıyacak. Hesabınızın geçişini yapmak için bu bağlantıya gitmeniz gerekiyor. Sonrasında kullanıcı adınız, şifreniz ve ayarladığınız bütün kimlik doğrulama faktörleriyle oturum açmalısınız ve kullandığınız cihazda “Geçiş anahtarı oluştur” seçeneğinde karşınıza çıkan parolalara yönlendirileceğiniz “Parola Yönetimi Sayfasına geçeceksiniz. Kurtarma seçeneği olarak güvendiğiniz birisinin cihazında hesabınız için geçiş anahtarını saklayabileceksiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu