Hassas belgeleri buluta yüklemeden önce şifreleyin!

Hassas verilerinizi buluta yüklemeden önce, kötü niyetli bilgisayar korsanlarına karşı şifrelemeniz gerekiyor.

Büyük ya da orta ölçekli bir işletme fark etmeksizin, her zaman büyük verileri korumak ve onları depolamak son derece önemlidir. Bu noktada, bulutun ne kadar önemli olduğunu tekrar fark edildiğini görüyoruz. Ancak hassas belgeleri buluta yüklemeden önce bazı durumlara dikkat etmeniz gerekiyor.

Bulutlar hayatımıza girmeden önce hassas verileri yedeklemek için kendinize yollamanız ya da başka bir sürücüye kaydetmeniz yeterli oluyordu. Ama artık bulut ile her şey çok daha kolay. Çok sayıda bulut depolama hizmeti belgeleri yedekliyor, kopyalıyor ve ihtiyacınız olduğunda geri karşınıza çıkarıyor. Ama burada mahremiyet biraz geride kalıyor.

Kötü niyetli bilgisayar korsanları en ufak bir aralık kapıdan sızarak bütün hassas verilere erişebiliyor. Bunlara erişimi sağlayabilmesinin sebebi de belgeler yüklendiğinde sadece şifreleme yapılıyor olması. Uçtan uca şifreli değiller ve herhangi bir zamanda belgelere başka kişiler, hackleme yoluyla ulaşabilir. Bu sebeple de hassas verilerinizi buluta yüklemeden önce kesinlikle şifrelemelisiniz. Encrypo adı verilen popüler şifreleme uygulamasını kullanarak belgelerinizi rahatlıkla şifreleyebilirsiniz. Bu belgeleri buluta yüklediğiniz zaman başkaları ne kadar uğraşırsa uğraşsın kolay kolay bilgilerinize erişemeyecek. Yüklemeyi yaparken de Crypo sürümünü seçmelisiniz, böylece kimse Crypo dosyasını açamaz.

Bu uygulama Mac’lerde ve Windows’ta çalışıyor. Yani burada şifreleyerek kaydettiğiniz her şeyi rahatlıkla açabilirsiniz. Her ne kadar güvenli bir uygulama olsa da yine de anında şifreleme uygulaması sunmuyor. Eğer belgelerde değişiklik yaparsanız sonrasında dosyaları tekrar şifrelemeniz gerekecek. Bu sebeple başka popüler uygulamalar da değerlendirebilirsiniz. Sadece buradaki en önemli noktanın buluta yedekleme yapmadan önce şifreleme yapmak olduğunu unutmamalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu