İngiltere siber güvenlik önlemlerini güçlendiriyor

İngiltere'nin yerel istihbarat servisi MI5, yerel işletmelerin Çin siber casuslarla mücadele etmesine yardımcı olacak yeni bir teşkilatı denetleyeceğini açıkladı.

Elde edilen son bilgilere göre Çin, İngiltere’nin önemli verilerini çalıyordu. Bu bilgiler ortaya çıktığında da İngiltere, Çin’in siber hilelerini durdurmak için yeni güvenlik çalışmalarına başladı. Son zamanlarda Çin tarafından yapılan siber saldırıların sayısı arttı. Buna bağlı olarak İngiltere, güvenlik planını yenileme kararı aldı. Teknolojinin gelişmesiyle beraber güvenlik önlemleri de değişmeye zorlandı ve sistemlerde bulunan açık kapıların tamamen kapatılmasını gerektirdi.

İşletmelerde siber güvenlik kritik nokta

İngiltere’nin yerel istihbarat servisi MI5, yerel işletmelerin Çin siber casusları ve diğer tehditlerle mücadele etmesine yardımcı olmakla görevli yeni bir teşkilatı denetleyeceğini açıkladı. Güvenlik yenileme stratejilerine bağlı olarak yapılacak çalışmalara dikkat çekiliyor ve bu çalışmalar sonucunda da siber güvenlik anlamında iyileşmeler olacağı söyleniyor.

Bütün bunların yanı sıra şirketler için siber güvenlik son derece önemli. Özellikle pandemi zamanından sonra her şey uzaktan idare edilmeye başlamışken ve veriler dijital ortamda yoğunlaşmışken her bilgi korunmalı. Bunun için de işletmeler bütün odaklarını bu alana yöneltmeli. İngiltere’nin yeni çalışmaları içerisinde siber güvenlik eğitimleri ve tavsiyeleri de yer alacak. Aynı zamanda Ulusal Siber Güvenlik Merkezi ve Ulusal Terörle Mücadele Güvenlik Ofisi gibi diğer devlet kurumlarıyla iş birliği yapılacak.

İlgili Makaleler

Siber saldırılar konusunda uyarılar yapıldı

Geçtiğimiz yıl MI5 ve FBI, ABD’li akademisyenleri ve uzmanları, Çinli korsanların IP, akademik araştırma ve diğer önemli bilgileri çalma çabaları konusunda uyarılar yapmıştı. Artık firmalar yapay zeka odaklı gelişmeye yöneliyor. Ancak bu şekilde teknolojiye ayak uydurabilirler ve bu da beraberinde çok fazla önlemi gerektiriyor. Eğer bir açık kapı bile bulunursa korsanlar buralardan sızarak hassas verileri çalabilir.

Buna ek olarak uzmanlar, şöyle bir örnekten bahsediyor: Bir ABD mahkemesi, Çinli bir istihbarat görevlisini ekonomik casusluk ve ABD havacılık sektöründen ticari sırları çalmakla suçladı. Bu sadece yaşanan olaylardan bir tanesi.

Bir başka örnek ise şu şekilde: Bombardier ve Rolls-Royce için parçalar üreten Çinli bir yatırımcıyı, IP çalmakla ve 8 milyon sterlinlik bir anlaşmadan caymakla suçlayan Birleşik Krallık merkezli mühendislik firması Smiths Harlow ile ilgili. Benzer şekilde verilerin çalınması ve sızdırılması şüphesi bu davada da vardı. İşte bütün bunların ortak noktası aslında yeterli olmayan güvenlik önlemlerinden kaynaklanıyor. Eğer bu önlemler tam olarak alınsa, siber suçlular da verileri çalamayacak ve sistemlere sızamayacak.

Entegre inceleme yenilemesi dikkat çekiyor

Bütün bu olaylardan sonra İngiliz hükümeti, Birleşik Krallık’ın ulusal güvenliğine daha güncel ve genel bir bakış sağlamak amacıyla Entegre İnceleme’yi ilk olarak 2021’de duyurdu. Bu yıl yayınlanan Entegre İnceleme Yenilemesi ise Rusya ve Çin ile artan gerilimlere bir cevap olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda teknolojik tedarik zinciri güvenliğini ve ülkenin silahlı kuvvetlerini güçlendirmeyi de amaçlıyor. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada da yapılan iş birliklerine dikkat çekiliyor. Eğer işler planlandığı gibi giderse firmalar da güvenliklerini sağlayabilecek ve verileri daha iyi koruyabilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu