İngiltere’de kreşlere ilk siber saldırı gerçekleşti

Pandemi nedeniyle önem kazanan kreşler üzerine ilk resmi ve büyük siber saldırı İngiltere’de gerçekleşti.

Hükümete bağlı Siber Savunma Merkezi NCSC tarafından tüm çalışan, veli ve çocukların bilgilendirildiği olayda özellikle şifrelerin daha zor bulunabilen bir yapıda olması gerektiği sonucuna varıldı. NCSC uzmanı Sarah Lyons, “Ne yazık ki artık eğitim kurumlarının her kademesinde siber tehditten söz edebiliriz. Saldırıların kreşlere kadar indiği bu dönemde önlemleri artırmalıyız.” diyor.

Şifreleri değiştirin

Saldırının hedefi çocuklar üzerinden kurumsal verilere sızmak ve ailelerden para talep etmek olarak gösteriliyor. Lyons’a göre, çocukları kandırmak siber korsanların ilk adımı. Teknolojiyi daha çok kullanan kreşlerde bazen kör noktalar bulunabiliyor. Eğitmen ya da bakıcıların çocuklarla ilgilenmediği anlarda ekran, bilgisayar ya da kamera gibi cihazlar üzerinden saldırı gerçekleştiren korsanlar şifreleri de kırmaya çalışıyor. Bu nedenle yazılımların güncel olması, çocukların kullandığı bilgisayar ve telefonlarda şifrelerin güçlü hale getirilmesi ve cihazların ebeveyn modunda kullanılması akla gelen ilk elzem önlemler olarak gösteriliyor. Ayrıca şifrelerin de sık sık değiştirilmesi tavsiye ediliyor.

İlgili Makaleler

Sahte e-postalar

İngiltere’de açıklanan saldırının bir diğer dikkat edilmesi gereken ayağı ise sahte e-postalardan oluşuyor. Kurumsal veriyi çalan ve ailelere COVID-19 başlıklı sahte e-postalar gönderen korsanlar bu eylemlerin içinde kötü niyetli yazılımları gizliyorlar. Bazı ebeveynlere SMS atan siber korsanların akıllı telefonları ele geçirmeye çalıştıkları da biliniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu