İngiltere’den akıllı cihazların güvenliği için yeni yasa

Cihaz sayısının artmasıyla tavan yapan siber saldırılara ve dijital mağduriyetlere karşı İngiliz hükümeti yeni bir yasa hazırladı.

Yapılan araştırmaya göre geçtiğimiz sene başlayan pandemi sürecinde İngiltere’de iki kişiden biri yeni bir akıllı cihaz satın aldı. Cihaz sayısının artmasıyla tavan yapan siber saldırılara ve dijital mağduriyetlere karşı hükümet yeni bir yasa hazırladı. Bu yasaya telefondan, hoparlöre, kapı zilinden, televizyona her türlü akıllı özellikle donatılmış cihaz üreticisi tabi tutulacak. Yasanın temel maddesi aynı fiziksel garanti kapsamı gibi dijital bir çerçevenin çizilecek olması. Buna göre, bir cihazı satın aldıktan sonra satıcı belirli bir süre güvenlik güncellemelerini yapmakla yükümlü olacak.

Herkesi kapsayan dijital yasa

Uzmanlar tek bir cihazın tüm bir evi ya da şirketi çökertmeye yeterli olduğunu söyleyerek 2017 yılında ABD’de yaşanan kumarhane olayını örnek gösteriyor. Bu olayda akıllı bir balık akvaryumu üzerinden kumarhane verilerine erişen siber korsanlar büyük miktarda para çalmıştı. Aynı şekilde ev ortamında da kameralara erişim sağlayan saldırganlar görüntüleri yasa dışı satmaya çalışıyorlar. İşte bu sorunları bir nebze gidermek adına akıllı cihaz üreticileri artık yeni yasa doğrultusunda güvenlik güncellemelerinin hangi tarihe kadar geleceğini taahhüt etmek zorunda. Bu yasa elbette Apple, Samsung ve Google gibi devlerin cihazları için de geçerli olacak. Yasanın detayları arasında fabrika ayarı şifrelerin 12345 ya da admin gibi kolay tahmin edilen seçeneklerden oluşması yasaklanacak. Siber saldırı ya da boşluklara karşı kullanıcıların üretici ile iletişime geçmesi kolaylaşacak. Yasanın ne kadar uygulanabilir olacağını yakın zamanda gözlemleyeceğiz. Ancak İngiltere’de başlayan bu uygulamanın yakın zamanda farklı ülkelerde de geçerli olacağını tahmin ediyoruz.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu