İnsan mimiklerine tepki verebilen robotlar devrim yaratacak

Columbia Üniversitesi’nde geliştirilen bu robot, birçok yüz ifadesini okuyup yorumlayabildiği gibi tepki de verebiliyor.

Bazen bir insanla göz göze gelip hiç konuşmadan anlaştığınız olmuştur. Aynı durum ne yazık ki robotlarla gerçekleşmiyor. Ancak Columbia Üniversitesi’nde geliştirilen yeni tip bir robot iletişimi hiç olmadığı kadar üst seviyeye taşıyabilir. Üniversitenin iddiasına göre robot, birçok yüz ifadesini okuyup yorumlayabildiği gibi bunlara tepki de verebiliyor. Robotun geliştirildiği laboratuvardaki araştırmacıların ortak söylemi; “Toplumumuzda robotlarla birlikte özellikle çalışma ortamımızı paylaşacaksak onların sözsüz ifadeleri daha doğru yorumlamaları gerektiğini düşünüyoruz. Sonuçta bizler konuşmadan da anlaşabiliyoruz.” yönünde.

Robo Terapiye hazır mısınız?

Bugüne kadar daha çok ticari amaçlarla kullanılan robotlar temizlik ya da kahve doldurma gibi spesifik görevleri yerine getiren “soğuk” nesnelerdi. Bu algıyı değiştirmek isteyen araştırmacılar animatronik robotik yüz isimli yeni bir kavram üzerinde duruyor. Canlandırma (anime) sözcüğünden türeyen bu kavramı yumuşak bir deri ve mimiklerden anlam çıkararak devamlı olarak kendini geliştiren bir yapay zeka tamamlıyor. Programın ilginç yanı, bugüne kadar genellikle bu duyguların insanlar tarafından yapay zekaya yüklenmesiydi. Bu sefer robot ya da yapay zeka, kendi gözlemleri doğrultusunda mimikleri sınıflandırıp analiz edecek. Burada amaç robotun ilk kez karşılaştığı bir mimik ya da duygu durumu karşısında tepkisiz kalmayacak olması. Sağlık alanında önemli bir görev üstlenmesi beklenen mimik okuyan robotlar, gelecekte terapi amaçlı kullanılabilir. İnsanlara karşı güveni olmayan kişiler ya da pandemi nedeniyle insan temasından uzak kalan bireyler için bu tarz robotlar önemli bir yere sahip olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu