İnsana “ürkütücü” derecede benzeyen robot Ameca

Engineered Arts isimli yapay zeka üzerine odaklı bir şirketin çalışması olan Ameca, gerçekçi mimikleriyle öne çıkıyor.

Sosyal medya, kısa sürede Ameca isimli robotun videolarıyla çalkalandı. Hatta birçok kişi robotların gerçek olamayacağını, CGI aldatmacası olduğunu iddia etti. Ancak robotlar kanlı canlı olmasa da bir hayli gerçekler.

Ünlü bilim kurgu yazarı Isaac Asimov’un eserlerinden ilhamla çekilen 2014 yapımı “Ben, Robot” filmindeki robotlara benzeyen Ameca, en gelişmiş insansı robot olma iddiasında. Engineered Arts isimli yapay zeka üzerine odaklı bir şirketin çalışması olan Ameca, gerçekçi mimikleriyle öne çıkıyor.

Yapay beden

Her ne kadar Engineered Arts yapay zeka üzerinde çalışsa da Ameca şimdilik sadece fiziksel özellikleriyle öne çıkıyor. İngiliz şirketin yetkilileri, “Gelecekte yapay zekayı geliştirip insan ile beraber aynı sosyal ortama koyacaksak görüntü açısından da çok büyük ilerleme kaydetmemiz lazım.” diyerek Ameca’nın aslında geleceğin robotları için bir beden olduğunu düşünüyor. Zaten bu nedenle şirket, Ameca için “Yapay Beden” terimini tercih ediyor.

Tasarımcılar ve mühendisler Ameca dışında da toplam üç farklı modelin daha hazır olduğunu belirtiyor. Bunlardan Mesmer isimli model daha çok insan duygularını canlandırmak üzerine geliştirilmiş. Mühendisler tasarım aşamasında bir adım daha ileri giderek, özel gruplar üzerinde insanların yaşadığı farklı duygular esnasında derilerinin nasıl hareketlendiğini 3D taramalarla kaydedip bunu Mesmer’e aktarmaya çalışmışlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu