İnsanlar üzerinde tamamen robot destekli ilk mikrocerrahi ameliyat

Robot, cerrahların 20 kata kadar küçültülmüş hareketlerini gerçekleştiriyor ve insan elindeki titremeyi tamamen ortadan kaldırıyor.

Münster Üniversitesi Kas-İskelet Tıbbı Merkezi’nden bilim adamları Dr. Maximilian Kückelhaus ve Prof. Tobias Hirsch liderliğindeki bir ekip, insanlar üzerinde tamamen robot destekli ilk mikrocerrahi operasyonlarını gerçekleştirdi. Doktorlar, özellikle mikrocerrahi için tasarlanmış yeni tip ameliyat robotunun robotik bir mikroskopla ağa bağlandığı yenilikçi bir ameliyat yöntemi kullandılar. Klinik araştırmalar için robotların kullanımı, Münster Üniversite Hastanesi ve Hornheide Uzman Kliniği ile iş birliği içinde yürütülüyor.

İyileşme sürecinde belirgin hızlanma

Uzmanlar henüz iki aydır bu yöntemi deniyorlar. Şu ana dek, 5 operasyon başarıyla gerçekleştirildi ve ilerleyen zamanlarda yeni operasyonlar söz konusu olacak. Maximilian Kückelhaus, “Geliştirdiğimiz yeni yöntem, geleneksel işletim teknikleriyle mümkün olandan çok daha yüksek derecede incelik ve hassasiyetle çalışmamızı sağlıyor. Sonuç olarak, daha az doku zarar görüyor ve hastanın iyileşme süreci hızlanıyor.” diyor.

Eldeki titremelere son

Operasyon sırasında, Symani Cerrahi Sistemi olarak adlandırılan robot, bir elektromanyetik alan ve kumanda aracılığıyla insan eli hareketlerini benimsiyor. Robot, ameliyatı yapan cerrahın 20 kata kadar küçültülmüş hareketlerini özel aletlerle gerçekleştiriyor ve bunu yaparken de insan elindeki titremeyi tamamen ortadan kaldırıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu