Instagram 405 milyon euro para cezasına çarptırıldı!

Instagram, Avrupa'da genç ve çocuk kullanıcıların verilerini yanlış şekilde kullandığı için 405 milyon euro para cezasına çarptırıldı.

Instagram’ın çatı şirketi olan Meta, İrlanda Veri Koruma Komisyonu tarafından gençlerin verilerini nasıl ele aldığına ilişkin bir soruşturmanın ardından yüklü para cezasına çarptırıldı. Tam 405 milyon euro para cezası alan şirkete açılan soruşturma, iki yıl önce açılmıştı. DPC sözcüsü Caolmhe McGuire The Verge’e verdiği demeçte, kararın ve para cezasının geçen Cuma kesinleştiğini ve “kararın tüm detaylarının önümüzdeki hafta yayınlanacağını” söyledi.

Meta’nın GDPR kurallarını ihlal ettiği iddia edildi. İddialara göre Instagram 13-17 yaş arasındaki genç kullanıcıların platformda işletme hesapları oluşturmasına izin veriyor ve bu kullanıcıların iletişim bilgilerini herkese açık hale getiriyor. Meta, Politico’ya yaptığı açıklamada, varsayılan olarak herkese açık ayarını bir yıldan daha uzun bir süre önce güncellediğini ve “18 yaşın altındaki herkesin Instagram’a katıldığında hesabını otomatik olarak gizli tuttuğunu, böylece yalnızca tanıdıkları kişilerin ne yaptıklarını görebileceğini” söyledi. Bu, DPC’nin Meta’ya verdiği üçüncü ve en büyük para cezası oldu. DPC daha önce de, WhatsApp’ın AB vatandaşlarını nasıl topladığı ve kullandığı konusunda düzgün bir şekilde bilgilendirmediğini tespit etmişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu