Interpol, yaklaşık bin siber suçluyu tutukladı

HAECHI-III operasyonu sonucunda, bin 600'den fazla dava çözülerek 129.975.440 dolar değerinde sanal varlığa el konuldu.

Interpol liderliğinde, HAECHI-III operasyonuyla yaklaşık 130 milyon dolardan fazla sanal varlık ele geçirildi. İngiltere ve diğer 29 ülke tarafından desteklenen siber suçları ortadan kaldırmaya yönelik aylarca süren çalışma, 975 kişinin tutuklanmasıyla son buldu.

HAECHI-III operasyonu sonucunda, bin 600’den fazla dava çözülerek 129.975.440 dolar değerinde sanal varlığa el konuldu. Ayrıca, çevrimiçi mali suçlarla bağlantılı yaklaşık 2 bin 800 banka ve sanal varlık hesabı bloke edildi. Interpol, HAECHI-III operasyonu sırasındaki soruşturmaların 95 Interpol bildiriminin yayınlanmasına ve 156 yeni suç eğiliminin tespit edilmesine de yol açtığını söylüyor.

Interpol ayrıntıları paylaşıyor

Her biri Interpol kırmızı bültenle aranan iki suçlu, 2 bin Koreli kurbandan 28 milyon Euro’yu zimmete geçirdikten sonra takip edildi ve sırasıyla Yunanistan ve İtalya’da gözaltına alındı. İkili, Koreli yetkililer tarafından küresel bir saadet zincirine karıştıklarından şüphelenilerek aranıyordu. Başka bir vakada da Avusturya ve Hindistan’daki kolluk kuvvetleri, Interpol görevlilerini taklit eden bir siber suç çetesi keşfetti. Bu şüpheli suçlular, kurbanları finansal kurumlar, kripto para borsaları ve çevrimiçi hediye kartları aracılığıyla yaklaşık 159 bin dolar transfer etmeye ikna etti. Hintli yetkililer çağrı merkezine baskın düzenleyerek dört kripto para cüzdanına ve diğer suç kanıtlarına el koydu.

İlgili Makaleler

Operasyonun başarısı iki temel unsura dayanıyor

İşletmenin dünya çapındaki yeni ödemeyi durdurma mekanizması, suç gelirlerini kısıtlamak amacıyla Avrupa kolluk kuvvetleri arasında daha rahat sınır ötesi iş birliğini kolaylaştırmayı amaçlıyor. ARRP, Manchester ve Dublin’deki polisin, İrlanda’daki ticari e-posta dolandırıcılıklarında kaybedilen yaklaşık 1,2 milyon Euro’yu ortaklaşa takip etmesine ve bunlara el koymasına yardım etti.

Interpol Ocak ayından bu yana, protokolün çok sayıda ülkenin siber dolandırıcılıktan elde edilen yasadışı gelirlerde 120 milyon dolardan fazlasını telafi etmesine de yardımcı olduğunu da belirtiyor. Bunlara ek olarak Interpol çalışanları, bu operasyonun başarısının kolluk kuvvetleri için iki temel unsura dayandığına dikkat çekiyor: Parayı takip etmek ve Interpol aracılığıyla iş birliği. Ayrıca Interpol, suçluların yasadışı kazançlarına el koymak için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğine de dikkat çekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu