Ionic ile hibrid, yakışıklı mobil uygulamalar geliştirin

Birden fazla platformu destekleyen mobil uygulama geliştirme araçları, uygulamanızın farklı cihazlar üzerinde çalışmasını sağlar, ancak fiyakalı ve işlevsel kullanıcı arayüzü için lonic JavaScript yapısını denemenizde fayda var.
Simon Bisson
Herkes, çok sayıda platform üzerinde çalışan uygulama yazmak istiyor. Ancak hiç kimse farklı cihazların farklı özelliklerinden vazgeçmek istemiyor. Bunun için Android, iOS, Windows Phone’da çalışabilecek hibrid uygulamalar geliştirilmesini sağlayan çok sayıda araç var. Hatta BlackBerry ve Symbian cihazlarda bile çalışmasını sağlayacak araçlar bulabilirsiniz. Apache Cordova gibi teknolojilerle, uygulamayı paketleyip seçtiğiniz uygulama mağazalarına göndermeden önce JavaScript kodunuz ile donanıma özel olan özelliklere dokunmanız çok kolay. Bunlar çok kullanışlı araçlar, ancak uygulamaların donanım üzerinde iyi çalışmasına fazla odaklandıkları için, uygulamalara modern bir görünüm ve kullanışlılık verme konusunda o kadar da mükemmel değiller.
Ionic ve nispeten de yeni JavaScript’in önemli rol oynadığı nokta burası. Ionic, hibrid mobil uygulamalarda kullanıcı arayüzüyle ilgili olan boşluğu doldurmak üzere tasarlandı. AngularJS MVC’ye benzer bir yapı üzerine kurulu Ionic, yeni etkileşim modelleri ve CSS tasarımını içeriyor.
Kodunuzun temelini Cordova’da kurup, uygulamanın arayüzünü Ionic kullanarak geliştirebilirsiniz. Ionic, en rağbet gören 40 GitHub projesini gösteren popüler bir araç. 500 binden fazla uygulama Ionic formunu kullanıyor. Donanım özel (native) uygulamalar ile web teknolojileri arasında köprü kuran mobil uygulamalar geliştirmek için tasarlandı. Ancak bu aracı, web uygulaması ve hatta mobil web uygulaması geliştirmek için kullanmayın.
Ionic ile tanışın
Ionic’e başlamak oldukça kolay. Aracı indirmek için Note.js sitesine gidin ve Ionic ile birlikte Cordova aracını indirin. İndirme işlemini tamamladıktan sonra Ionic’in şablonlarından biri ile başlayın. Windows geliştirme makinesi üzerinde uygulama geliştiriyorsanız, Visual Studio galerisinde şablonlar bulabilirsiniz. Üç temel şablon bulunuyor. Bunlar boş uygulama, bir sayfa başlığına (header) sahip sekmeli uygulama ve bir de büyük ölçüde malinlenmiş hamburger kontrol kullanan yan menüdür.
Bu şablon üzerine kendi içeriğinizi ekleyebilir, seçtiğiniz şablona göre kod yazabilirsiniz. Ionic’in komut satırı, uygulamayı geliştirmek istediğiniz platformları seçmenize izin verir ve kodunuzu hızlı bir şekilde test etmenizi sağlayan bir benzetici ile birlikte geliştirici araçlarını içerir.
Ionic ’in kalbinde CSS bileşenleri yer alır. Bu bileşenleri özelleştirebileceğiniz gibi, olduğu gibi kullanmanız, görünüş ve kullanım açısından iOS’a oldukça benzeyen prototip ya da belli konsept dahilinde uygulamalar geliştirmeniz açısından çok daha iyi olur.
Ana unsurlar arasında birçok renkte olabilen sayfa başlığı var. Her bir rengin kendi adı var. Böylece rengi değiştirmek istediğinizde durumsal CSS kullanabiliyorsunuz. Örneğin, uyarı durumunda kırmızı sayfa bağlığı, normal durumlarda ise mavi sayfa başlığı kullanmanız mümkün.

1 2Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu