iPhone 15 serisinin, USB-C bağlantı noktası hakkında bilmeniz gereken her şey

iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max'teki yeni USB-C portu ile veri aktarım hızı, geçen yılki Pro modellerine kıyasla 20 kat daha fazla.

iPhone 15 serisi hakkında en çok tartışılan haberlerden biri, tüm önceki iPhone’larda bulunan Apple’ın özel Lightning portunun yerini alan yeni USB-C portu. Apple, iPad’ler ve MacBook’lar gibi diğer birçok cihazında zaten USB-C portlarına sahipti, ancak şirket telefonlarında bu değişikliği yapmayı AB düzenlemelerinin baskısıyla nihayet kabul edene kadar erteledi.

USB-C portu uzun bir süredir bekleniyordu, ancak artık Apple’ın tüm amiral gemisi telefon serisi USB-C portu ile geliyor. iPhone 15 serisinde USB-C portunun yer alması, varsayılan olarak aşağıda bahsedeceğimiz bazı avantajlara sahip.

iPhone 15 USB-C
iPhone 15 USB-C

USB-C nedir ve Lightning’den farkı nedir?

USB-C konektörü, Microsoft, Samsung, Intel, Apple, Dell ve daha fazlası dahil olmak üzere yüzlerce şirketten oluşan USB Implementers Forum tarafından oluşturuldu. Şu anda endüstri standardı ve telefon, tablet, kulaklık ve hatta kamera gibi her türlü mobil teknolojide bulunuyor. USB-C konektörünü Apple’ın Mac’lerinde ve çoğu iPad’de bulacaksınız ve iPhone 15 serisi ile birlikte ilk kez bir iPhone’da USB-C göreceğiz.

Lightning gibi USB-C de ters çevrilebilir olarak tasarlandı, bu nedenle fişin yönü önemli değil. Ancak, ikisi arasındaki benzerlikler burada sona eriyor. USB-C, çok daha hızlı veri aktarım hızları (USB 3.0, USB 4.0, Thunderbolt), şarj hızları (USB Güç Dağıtımı) ve hatta ultra yüksek çözünürlüklü video çıkışı sağlayan standartlar tarafından kullanılıyor. Ancak bu özelliklerden yararlanmak için uyumlu donanıma ihtiyacınız var, buna birazdan daha fazla değineceğiz.

Bir diğer önemli fark ise USB-C’nin bir endüstri standardı olmasıdır. Lightning ise özel bir konektördür. Lightning konektörlü ürünler üreten aksesuar şirketleri, MFi programı aracılığıyla Apple’a bunun için bir ücret öderler.

USB-C’nin yalnızca bir konektör türü olduğunu belirtmek gerekiyor. Kullanımı, belirli bir veri aktarım hızı, şarj hızı veya video çıkışı yeteneği için desteği garanti etmez. Bu desteğin düzeyi, USB-C konektörünü kullanan cihazlara ve USB kablolarına bağlıdır.

iPhone 15 USB-C kablo
iPhone 15 USB-C kablo

iPhone 15 ve USB-C

Şarj hızı: iPhone 15 modellerinin tamamında USB-C bağlantı noktası ve kablo bulunurken Apple, daha hızlı şarj hızlarından bahsetmedi. Genellikle USB-C konektörüyle birlikte gelen başlıca avantajlardan biri olduğu göz önüne alındığında, bunun iPhone 15 serisinin en büyük hayal kırıklıklarından biri olduğunu söylemeye gerek yok. Ancak gelecek yıl Apple’ın nihayet bu konuda bazı iyileştirmeler yapacağını umuyoruz.

Veri aktarım hızı: Apple, şarj etme konusunda bizi hayal kırıklığına uğratmış olabilir, ancak en azından iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max’teki yeni USB-C portu, USB 3 desteği ve saniyede 10 gigabit’e kadar veri aktarım hızıyla birlikte geliyor. Bu, geçen yılki Pro modellerine kıyasla 20 kat daha fazla.

Karşılaştırma için, bu hız, ProRes videosunu bir iPhone 15 Pro ile kaydedip doğrudan harici bir depolama aygıtına aktarmak için yeterli. Ayrıca, iPhone’dan harici bir ekrana HDR ile 60 fps’de 4K video akışı için yeterlidir.

Ancak, bu yüksek veri aktarım hızlarından yararlanmak için kutuya dahil olmayan bir USB-3 kablosuna ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Apple, tüm iPhone 15 modelleriyle yalnızca temel bir USB-C kablosu sağlıyor, bu nedenle ayrı olarak bir USB-3 kablosu satın almanız gerekiyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi, bu yükseltme yalnızca daha premium modellerle birlikte geliyor, bu nedenle iPhone 15 ve iPhone 15 Plus bundan yararlanamıyor.

Uyumluluk: Başlangıçta, Apple’ın yeni USB-C portuyla birlikte gelen herhangi bir yükseltmeyi MFi sertifikalı kablolara sınırlayacağı konusunda bazı endişeler vardı, ancak şirket web sitesinde USB-3’ün daha hızlı veri aktarım hızlarının herhangi bir USB-3 kablosuyla çalışacağını açıkça belirtti.

Tasarım ve dayanıklılık: Ne yazık ki, her iPhone 15 renk seçeneğiyle renk uyumlu USB-C kabloları hakkındaki eğlenceli ve heyecan verici söylentiler gerçekleşmedi, ancak en azından örgülü kısım doğruydu. Yeni iPhone 15 serisiyle birlikte gelen her USB-C kablo artık örgülü. Apple, yeni kabloların daha güçlü olduğu hakkında hiçbir şey söylemedi, ancak örgülü kablolar genellikle daha dayanıklıdır. Bu nedenle bu yeni kabloların önceki iPhone nesilleriyle birlikte gelenlerden daha uzun süre dayanma olasılığı yüksek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu