Japonya depremleri elektronik tedarik zincirini sekteye uğratabilir

Japonya’da meydana gelen depremler sonrasında tüm gözler faaliyetlerini askıya alan elektronik markaların üzerinde.


Bu hafta Japonya’nın güneybatısında yaşanan güçlü depremler sadece bölgedeki evleri değil aynı zamanda elektronik tedarik zincirini de alt üst etti. Sony, Mitsubishi Electric ve çip üreticisi Renesas bu bölgede fabrikaları bulunan şirketler arasında yer alıyor.

Perşembe günü yerel saatle 21 sıralarında merkez üssü Kumamoto şehrinde yaşanan 6.4 büyüklüğündeki sarsıntıdan 24 saat sonra aynı bölgede 7.3 şiddetinde ikinci deprem meydana geldi.

İlk depremde dokuz kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık binden fazla kişi de yaralanmıştı.  Kumamoto kentinde birçok binanın hasar gördüğü ve çöktüğü açıklandı. Bu yıkımdan zarar görenler arasında Sony, Mitsubishi Electric ve çip üreticisi Renesas gibi elektronik şirketler de yer alıyor.

İlgili Makaleler

Sony, dijital görüntü sensörleri üreten Kumamoto fabrikasındaki çalışmalarını geçici olarak durdurdu. Bu fabrika, Apple’ın iPhone’u da dâhil olmak üzere birçok telefonun ve kameranın anahtar bileşenlerini üretiyor. Üretimin uzun süre askıya alınması mağazalarda zincirleme bir tedarik sorununa yol açabilir. Yine de böyle bir durumun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini söylemek için çok erken.

2011 yılında Japonya’nın doğusunda yaşanan depremden sonra fabrikaların faaliyetlerini haftalarca askıya alması elektronik endüstrisinde büyük kayıplara neden olmuştu. Ancak bu hafta yaşanan depremlerin ölçeği 2011’dekine göre daha küçüktü.

Japon medyası, Renesas Electronics and Mitsubishi Electric’in de civarda fabrikaları bulunduğunu ve her ikisinin de depremler sonrasında tesislerindeki operasyonları askıya aldığı bilgisini verdi. Mitsubishi Electric aynı zamanda bölgedeki LCD parça tesisindeki faaliyetlerini durdurdu.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu