JD.com ‘dijital yuan’ ile ödeme dönemine başladı

Çin'in resmi dijital para birimi artık kullanılabilir durumda.

Çin’deki iki büyük e-ticaret şirketinden olan JD.com artık sitesinde dijital yuan kabul etmeye başladı. Şirketin resmi WeChat hesabında yayınlanan bir gönderiye göre, şirketin fintech kolu olan JD Digits, dijital yuan’ı çevrimiçi alışverişte bazı ürünler için kabul edecek. Şirket bu sayede sanal para ile ödeme alan ilk çevrimiçi platform oldu. 

WeChat gönderisine göre, toplamda 20 milyon yuan (3 milyon dolar) bir piyango şeklinde dağıtılacak. Kazananlar, maksimum 200 yuan dijital para birimi içeren bir uygulama aracılığıyla “kırmızı zarf” alacaklar. Bu kırmızı paketlerden 100 bin adet dağıtılacak. Dijital yuan alanlar, dijital parayı JD.com’un çevrimiçi alışveriş platformunda kullanabilecek.

Dijital yuan, Bitcoin ve Facebook’un Libra’sı gibi özel para birimlerinin aksine, bir merkez bankası olan Çin Halk Bankası tarafından kontrol ediliyor. Çin’in merkez bankası, diğer büyük ekonomilerle karşılaştırıldığında dijital para birimini kullanıma sunmada en gelişmiş banka gibi görünüyor ancak proje şimdilik pilot bölgelerde deneniyor. Öte yandan bu girişim, ülkeye daha fazla güç ve Bitcoin gibi sıkça değişken olan formatlardan daha fazla istikrar sağlıyor. Çin, yabancı teknolojiye dayanmadan nakitsiz bir toplum inşa etmek için daha fazlasını yapmayı hedefliyor.

Çin bu yolda yalnız yürüyen bir ülke değil. Japonya ve Venezuela gibi ülkeler de kendi dijital para birimlerini araştırıyor ya da kullanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu