Küresel PC sevkiyatındaki düşüşler firmaları olumsuz etkiliyor

Son zamanlarda yaşanan ekonomik değişkenlik ve enflasyon gibi etkenler sevkiyatları fazlasıyla etkiliyor.

Küresel PC sevkiyatları, 2023’ün ilk aylarında ciddi bir düşüşle karşı karşıya kaldı. Bu noktada kötüleşen ekonomik koşulların ortasında önceki çeyreklere göre devam eden düşüş dikkat çekiyor. Son zamanlarda ekonominin değişkenliği, enflasyon gibi etkenler sevkiyatları fazlasıyla etkiliyor.

IDC tarafından yapılan bir araştırmaya göre, toplam kişisel bilgisayar sevkiyatının ilk çeyrekte yüzde 29 düşüşle 56,9 milyon adede kadar gerilediği görüldü. IDC bunun sebeplerinin, zayıf talep ve fazla stok olduğunu belirtiyor. Eğer bu denge kurulabilirse firmalar da zarar etmeyebilirler. Bunlara ek olarak firmanın araştırması şunları da ortaya koyuyor: 2023’ün ilk çeyreğindeki sevkiyat hacmi pandemi öncesi seviyelerle karşılaştırıldığında fark edilir derecede düşüş yaşıyor.

Aynı zamanda 2019’un ilk çeyreğinde 59 milyondan fazla birim sevki yapılmışken bu oran 2018’in ilk çeyreğinde 60,6 milyon adetti. Apple, Lenovo, Dell Technologies ve ASUS gibi büyük firmalar, bu ani düşüşten en kötü etkilenen firmalar arasında ilk sıralarda yer alıyor.

İlgili Makaleler

Apple, ilk çeyrekte yüzde 40,5’lik bir düşüş yaşıyor ve geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 8,2’lik paya kıyasla toplam pazar payı yüzde 7,2’ye kadar geriledi. Lenovo ve ASUS da geçen aylarda sevkiyatlarda yüzde 30,3’lük bir düşüş yaşarken, Dell sevkiyatları da yüzde 31 azaldı. Elde edilen son veriler dikkate alındığında, son aylarda Apple açısından çok endişe verici bir tablo ortaya çıkıyor. Firmanın satışları artırması için adımlar atması gerekiyor.

IDC, durgun satışlara ve önümüzdeki çeyrek için ortaya çıkan olumsuz görünüme rağmen, bu dönemin tedarik zincirine çok sayıda fabrika Çin dışındaki üretim seçeneklerini keşfetmeye başladığı için değişiklik yapma fırsatı yakalayabileceklerine değiniyor.

Aynı zamanda IDC, bilgisayar üreticilerinin bu yılın sonlarında lisanslama maliyetlerinde beklenen artış sebebiyle Chromebook siparişlerini çektiğini ve işletmelerin de yıl içinde toplu halde Windows 11’e geçmeye başlamasıyla biraz da olsa büyüme beklediklerini söylüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu