Kuruluşların bulut stratejilerinde yaptığı 10 hata

Gartner'ın yüzlerce bulut stratejisini incelerken gördüğü en sık 10 hata

COVID-19’un küresel olarak yayılması, organizasyonları çalışma ve işletme şekillerini yeniden düşünmeye itti. Birçok kuruluş, çalışan bir bulut stratejisine sahip olduklarını veya tamamen eksik olduklarını düşünüyor. Birçok BT departmanı sadece BT’nin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduruyor ve bunun sonucunda kuruluşun diğer kısımlarından gelen girdiler olmadan bir strateji geliştiriyor. Benzer şekilde, çoğu zaman bir bulut stratejisinin bir bulut uygulama planıyla aynı olduğu varsayımı altında çalışıyorlar. Birlikte ele alındıklarında bu, iş sonuçlarını değerlendirmek için zaman ayırmadıkları veya başlangıçta neden bulut kullanmak istediklerinin açık sorusunu sormadıkları anlamına geliyor.

Bulut stratejileri oluşturan kuruluşlar genellikle bu konuda birçok hata yapıyor. İşte Gartner’ın yüzlerce bulut stratejisini incelerken gördüğü en sık 10 hata:

1- İşin, operasyonların, hukukun, finansın ve tedariğin dahil olmadığı yalnızca BT’ye yönelik bir strateji olduğu varsayımı

Kuruluşların bulut bilişim stratejileriyle yaptıkları en yaygın hata, aslında bulutun benimsenmesi tüm iş birimlerini etkilediğinde yalnızca BT ile ilgili olduğunu varsaymaktır. BT dışındaki departmanlar, kuruluşun BT uzmanlarının yapamayacağı bulut stratejisiyle ilgili ihtiyaç ve bilgiye sahiptir. Sadece BT’ye özel bir bulut stratejisi tasarladıysanız, işletmeyi bir sonraki planlanan güncellemeye dahil etmek için stratejinin canlı belge durumunu kullanmalısınız.

2- Bir çıkış stratejisi olmaması

Bir çıkış stratejisi, gerekirse bir bulut kararından kurtulmanıza ilişkin hususları ana hatlarıyla belirtir. Birçok kuruluş, çıkış stratejilerinin gereksiz olduğuna inanıyor çünkü buluttan herhangi bir şey getirmeyi beklemiyorlar. Ancak asla kullanamayacak olsanız bile, bir çıkış stratejisine sahip olmak çok önemlidir. Bu çaba sadece iş yüklerini şirkete geri getirmekle kalmayıp aynı zamanda sağlayıcıları değiştirme olasılığını da dikkate almalıdır.

3- Bir bulut stratejisini bir bulut uygulama planıyla birleştirmek veya karıştırmak

İnsanlar genellikle bulut uygulama planından bulut stratejisi olarak söz ederler, gerçekte böyle değildir. “Bulut benimseme stratejisi” olarak adlandırılan ve her iki rolü de (strateji ve uygulama) doldurmaya çalışan bir bulut benimseme veya geçiş planını görmek de yaygındır. Muhtemelen son derece ayrıntılı olan bu belgeler, stratejinin bazı yönlerini içerebilir. Zaten böyle bir belge oluşturduysanız, belgeyi iki ayrı belgeye yeniden düzenleyin: bir bulut stratejisi ve bir bulut uygulama planı.

Öncelikle bir bulut stratejisi olmalıdır. Bu, bulut bilişimin kuruluşunuzdaki rolüne karar vereceğiniz aşamadır.

4- Bir bulut stratejisi tasarlamak için çok geç olduğuna inanmak

Birçok kuruluş zaten bulut bilişim kullanıyorlarsa bir bulut stratejisi tasarlamak için çok geç olduğuna inanır ancak bunu geç yapmak hiç yapmamaktan daha iyidir. Kendinize neden bulut bilişim kullandığınızı ve kuruluşunuzdaki rolünün ne olduğunu sorun. Şimdiye kadar öğrenilen başarıları, hataları ve dersleri belirleyin ve bunları bulut stratejinizde belgeleyin ve bulut yolculuğunuza devam edin. Sonuçta, stratejinizin yaşayan, nefes alan bir belge olmasını sağlamak, başarısı için çok önemlidir.

5- Bir bulut stratejisini “Her şeyi buluta taşıyoruz” ile eşitleme

Bulut stratejinizin basitçe her şeyi buluta taşıma fikri olduğunu varsaymak bir hatadır. Bu, kuruluşların, işletmenin tüm yönleri için bulut bilişim kullanmaya zorlanacaklarına inanmasına yol açar. Bir bulut stratejisi sadece hangi iş yüklerinin taşındığı değil, aynı zamanda nereye gittikleri (veya gitmedikleri) ile ilgilidir. Önceden belirlenmiş cevaplar ile strateji geliştirmelisiniz.

6- “Bulut stratejimiz veri merkezi stratejimizdir”

Bulut stratejileri ve veri merkezi stratejileri ayrı kalmalı ancak uyumlu olmalıdır. Kuruluşunuz veri merkezlerini birleştirmeye veya ortadan kaldırmaya karar verdiyse bu özellikle önemlidir.

Bulut stratejisi kararları, veri merkezi kararları değil, iş yüküne göre iş yüküdür. Ana bulut sağlayıcıları artık veri merkezinizi “kaldırmanıza ve kaydırmanıza” olanak verse de, bunun bir bulut stratejisinden çok, bir veri merkezi stratejisinin uygulanmasında daha geçerli olduğunu kabul etmek önemlidir.

7- Bir yürütme yetkisinin strateji olduğuna inanmak

Birçok kuruluş bulut bilişimi benimser, çünkü C-Suite üyesi bunu yapmanın maliyet tasarrufu sağlayacağına veya aslında köklü olmayan başka bir beklentiye sahip olacağına inanmaktadır. Bu çok yaygın bir hatadır ve var olmaya devam eden birçok bulut efsanesinden biridir.

Bulut bilişim her zaman paradan tasarruf etmez ve tek başına bu hedef bir bulut stratejisinin temelini oluşturmamalıdır. Stratejinizi, CEO’nun size bunu nasıl söylediğine değil, hedef iş sonuçlarına ve zorunluluklarına ulaşmaya dayandırın. Gerçek bir strateji yapma zorunluluğu olarak düşünün.

8- Tek bir tedarikçi stratejisine sahip olmak

Birçok satıcı bulutun sunduğu her şeyi, özellikle de hizmet olarak yazılım düzeyinde sunmaz. Bunun yerine SaaS, bir hizmet olarak platform ve bir hizmet olarak altyapı ile birlikte çoklu, karma, dağıtılmış ve bulutsuz seçenekleri içeren bir strateji geliştirin. Kalifiye bir bulut mimarı, kuruluşunuz için en iyi sonucu verecek yaklaşım hakkında öneriler sağlayabilir.

9- Bulut stratejisinin dış kaynak kullanımı

Bulut stratejinizi dış kaynaklardan edinmek caziptir ancak genellikle sonuç, bir sağlayıcının stratejisine kendi ihtiyaçlarınıza göre daha uyumlu önlemler içerir. Bunun yerine uygulama için üçüncü bir taraf kullanın ki bu, bulut sağlayıcısı tarafından bile yapılabilir. Bu, kuruluşunuzun ihtiyaç duyduğu sınırlı bulut becerilerini elde etmenin düşük maliyetli bir yolu olabilir.

10- “Stratejimiz önce bulut” demek bütün bulut stratejisidir

Cloud-first yaklaşımı, birisi yatırım isterse ve ilgili kriterleri karşılıyorsa, bu yeni şeyi oluşturması veya yerleştirmesi için varsayılan yerin genel bulutta olduğu anlamına gelir. Ancak cloud-first ilkesi insanları bulutu kullanmaya zorlamamalıdır; bu yalnızca bulut politikasıdır. Cloud-first kapsayıcı bir bulut stratejisinin yalnızca bir yönüdür ancak yapılacak daha çok şey vardır.

İyi bir bulut stratejisi kısa olmalıdır (örneğin, 10 ila 20 sayfa veya slayt) ve düzenli olarak güncellenmelidir. Bunları yeniden yapmaya çalışmak yerine, işletmedeki diğer stratejik çabalarla bir arada bulunması çok önemlidir ve öncelikle iş stratejisi tarafından yönlendirilmelidir. Aksi takdirde, kuruluşunuz yukarıdaki hatalardan bir veya daha fazlasına kurban olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu