Meksika-ABD sınırında robot köpekler devriye gezebilir

Programın amacı; sınır koruma etkinliğini artırmak ve yaşam kast etmesi muhtemel koşullarda insan kullanımını azaltmak.

Sadece 2021 yılında Meksika-ABD sınırı bir rekora imza atarak 1.7 milyon kişinin kontrolsüz ve izinsiz geçişiyle yüzleşti. ABD, 2.5 yıldır Meksika sınırını kontrol altına alabilmek için robotik gelişmelerden yararlanmaya çalışıyor. Denemeler nihayet daha somut bir noktaya varıyor. Yakında robot köpekler, Sınır Koruma Programı kapsamında devriye gezebilir. “Programın amacı sınır koruma etkinliğini artırmak ve yaşam kast etmesi muhtemel koşullarda insan kullanımını azaltmak.” diyor ABD İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada.

Tekerlek yerine bacaklı tasarım

Sınır güvenliği kapsamında ABD ordusu bir süredir Ghost Robotics isimli şirketle ortak projeler yürütüyordu. Şirketin ürün müdürü Gavin Kenneally, “Robotlarımız zorlu coğrafya koşullarına uygun olarak geliştirildi. Kum, kaya, tepe ya da insan yapımı merdiven gibi engelleri göz önünde bulundurarak tasarım sürecini ilerlettik. Bu yüzden tasarımda tekerlek yerine bacakları tercih ettik.” diyor. Şu an için köpek robotlardan kaç adet kullanılacağı ve bu robotların maliyeti açıklanmıyor.

Asıl açıklanmayan bir başka özellik ise robotların tehdit karşısında nasıl tepki vereceği. Çeşitli insan hakları grupları bu robotların sınırda görev yapmasını engellemek için yasal yollara başvuruyor. Ghost Robotics ise sadece robotların tehdit karşısında savunma yapabileceğini asıl amaçlarının veri toplamak olduğunu belirtiyor. Tabii bu savunma silahlı bir saldırı senaryosu içeriyor mu henüz bilinmiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu