Meta’nın VR’si Almanya Federal Kartel Ofisi denetimine takıldı

Almanya Federal Kartel Ofisi, Meta'nın VR başlığı için kullanıcılara sunduğu giriş seçeneklerini denetleyeceğini duyurdu.

Almanya Federal Kartel Ofisi (FCO), Meta’nın sanal gerçeklik başlıkları için sadece Facebook üzerinden giriş yapılmasına karşı çıkıyordu. Bu nedenle Temmuz ayında Meta, Metaverse için Meta uygulama ailesi yerine geçen Meta hesapları ile giriş yapılmaya başlanacağını duyurmuştu.

Meta’nın nasıl çalıştığını izliyorlar

Konuyla ilgili olarak uzmanlar, Meta’dan bu imtiyazın kazanılmasına rağmen, VR teklifleriyle ilgili soruşturmanın kapanmadığını belirtiyor. Teknoloji devinin bu giriş yöntemi seçeneklerini VR kullanıcılarına nasıl sunduğunu kontrol altında tutmak isteyen uzmanlar, Meta’nın konuşlandırdığı seçim mimarisinin türünü inceliyor. Ayrıca Meta’nın nasıl çalıştığını izlediğini de söyleyen uzmanlar, kullanıcı verilerini farklı hizmetlerde birleştirmeyi de öneriyor. FCO, yakın gelecekte Meta’nın VR ürünleri ve diğer sosyal hizmetleri arasında resmi veri ayrımını zorunlu kılmayı düşünüyor. Ancak şimdiden geçici bir kısmi ayrışmayı başardığını söylemek mümkün.

Veriler tek bir kullanıcı kimliğine bağlanıyor

Burada önemli olan FCO’nun, Meta’nın kullanıcıların sözde “süper profil oluşturması” na karşı ayrı bir mücadeleye sahip olması. Bu sayede şirket, farklı hizmetler genelinde kullanım verilerini bir havuzda toplayarak reklam hedefleme amaçları için her zamankinden daha ayrıntılı profiller ortaya çıkarmak amacıyla bunları tek bir kullanıcı kimliğine bağlıyor.

Meta’nın sanal gerçeklik kullanıcıları için ayrı hesaplar başlatma kararı, FCO’nun teknoloji devinin 2021 güncellemesiyle etkinleştirilen özel bir rekabeti kötüye kullanma kontrol talebinden birkaç ay sonra gelmesi tesadüf değil. Bu, Meta’nın önümüzdeki beş yıl boyunca FCO tarafından daha sıkı bir rekabet incelemesiyle karşı karşıya olduğu anlamına geliyor.

Bu durumun, FCO’nun kötüye kullanım olarak gördüğü ve 2019’un başından beri engellemeye çalıştığı bir iş modeli olduğunu söylemek gerekiyor. Meta, FCO’nun temyiz sürecinde yürütmeyi askıya alan kararına itiraz ederek Avrupa Birliği’nin üst mahkemesinin emrin blokesini kaldırmasını ya da iptal etmesini bekliyor.


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu