Meta’ya 228 milyon sterlinlik bir veri koruma cezası verildi

Meta, bir veri kazıma olayıyla ilgili uzun süren soruşturmanın ardından İrlanda DPC tarafından 265 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

Uzun zamandır merakla beklenen bir karar, yarım milyar kullanıcının verilerinin kazınmasının ardından geldi ve AB düzenleyicilerinden onay aldı. Meta, bir veri kazıma olayıyla ilgili uzun süren soruşturmanın ardından İrlanda DPC tarafından 265 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

Meta’ya yaptırımlar geldi!

Son olarak belirlenen karar, şirkete yönelik 17 aylık bir soruşturmanın ardından, 533 milyon kullanıcının Facebook hesaplarındaki kişisel verilerin bir bilgisayar korsanlığı forumunda halka açık olduğunun keşfedilmesinin ardından yaşandı.

DPC, Meta’ya kınama cezası vererek firmaya idari para cezası uyguladı ve kişisel verilerin işlenmesini AB hukukuna uygun hale getirmek için belirli bir süre içinde iyileştirici önlemler almasını emretti. Bu veriler de kullanıcıları telefon numaralarını kullanarak arkadaşlarına bağlamayı amaçlayan araçların kullanılmasıyla Mayıs 2018 ile Eylül 2019 arasında Facebook’tan alınmıştı.

DPC, kararının bir parçası olarak, olayın bir bilgisayar korsanlığı, veri ihlali ya da güvenlik uygulamasında başarısızlık oluşturduğunu tespit edemiyor. DPC, kararla ilgili yaptığı basın açıklamasında soruşturma ve karar sürecinin AB içindeki diğer bütün veri koruma denetleme makamlarıyla iş birliğini içerdiğini ve nihai karar üzerinde herkesin hemfikir olduğunu belirtiyor.

Konuyla ilgili olarak şunlar söyleniyor:

“Bu önemli konuda İrlanda Veri Koruma Komisyonu ile tam bir iş birliği yapıldı. Belirlen süre zarfında, telefon numaralarını kullanarak özellikleri bu şekilde kazıma özelliğini kaldırmak da dahil olmak üzere sistemlerde değişiklik yapıldı. Yetkisiz veri kazıma kabul edilemez ve kurallarımıza aykırıdır. Sektördeki bu çalışmalar devam edecek ve karar dikkatle inceleniyor.”

Karar, Meta’nın Avrupa’daki veri gizliliği cezalarında ödediği toplam tutar olan 1 milyar Euro’yu da kapsıyor ve DPC, Meta yan kuruluşu Instagram’a verileri içeren bir GDPR ihlali nedeniyle Eylül ayında rekor bir 405 milyon Euro ödeme emri verdi. Komisyon, bu yaş aralığındaki çocukların varsayılan olarak “herkese açık” olarak ayarlanmış ticari hesaplar açabileceğini tespit etti.

Bu ihlaller, güveni azaltıyor

Yapılan gizlilik ihlalleri, Meta için zaten azalmakta olan tüketici güvenine zarar veriyor. Merkezi sosyal medya platformu Facebook, TikTok gibi diğer platformlardan gelen güçlü rekabet nedeniyle genç kullanıcıları çekmekte zorlanıyor. Şirketin ayrıca Metaverse iş biriminde 9,4 milyar dolar kaybettiği ve yakın zamanda 11 bin çalışanını işten çıkararak yeniden yapılandırmaya gittiği de bildiriliyor.

Ancak sektördeki bazı kişiler, kişisel verilerin yanlış işlenmesinin Meta’ya özgü bir sorun olmaktan çok uzak olduğuna dikkat çekiyor. Meta, DPC tarafından alınan kararı takip etmenin yanı sıra, platformlarında veri kazımanın üstesinden gelmek için halihazırda uyguladığı bir dizi uygulamayı özetliyor.

Yeni yöntemlerle veriler kötüye kullanılamayacak!

Firma, kazıyıcıların platformları anormal bir hızda kullanmasını önlemek için hız sınırlaması, araştırma için otomatik araçlar ve tehdit istihbaratı araştırmacılarının yardımıyla veri kümelerini avlamak gibi taktikler kullanmayı tercih ediyor. Aynı zamanda Meta, kullanıcıların gizlilik ayarlarını profillerinde görünen veri miktarını sınırlayacak şekilde uyarlayabileceklerini ve bunun da verilerin kötüye kullanımını azaltacağını da belirtiyor. Para cezası, Meta’nın mali durumu için rekor bir düşüşün ortasında geliyor. Ekim ayında şirketin kazanç çağrısı, harcamalardaki yüzde 19’luk artışa karşı net gelirin yüzde 52 düşmesiyle kasvetli bir tablo çiziyor.

Firmanın daha çok CEO Mark Zuckerberg tarafından yönlendirilen Metaverse teknolojisini geliştirme taahhüdü; şirketin Reality Labs bölümünde yalnızca bu yıl tahsis edilen yaklaşık 10 milyar dolar gibi bir miktarla rekor harcama yapmasına yol açtı.

Zuckerberg’in sermayeyi daha verimli kullanan şirketler için yaptığı çağrılar arasında Meta, kazanç çağrısından bu yana 11 bin çalışanını işten çıkardı. Firma, büyümesi beklenen hedeflere ulaşmadığını kabul ediyor ve Zuckerberg, mevcut mali durumunun makroekonomik faktörlerin ve aşırı iyimser bir yatırım stratejisinin karışımına bağlı olduğunu belirtiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu