Microsoft, ChatGPT destekli yeni Bing ve Edge tarayıcısını duyurdu

Microsoft yöneticileri, yeni Bing'in insanların internette bilgi bulma şeklini tamamen değiştireceğini söylüyor.

Microsoft, ChatGPT’nin temelini oluşturan aynı yapay zeka teknolojisinin yükseltilmiş bir sürümüyle desteklenen arama motoru Bing’in yeni güncellemesini duyurdu. Şirket, ChatGPT üreticisi OpenAI ile yaptığı ortaklık aracılığıyla, Bing ve Edge güncellemelerini güçlendirmek için daha gelişmiş yapay zeka konuşma modelleri entegre ediyor. 

OpenAI ile birlikte çalışan Microsoft, web’de gezinmek ve çevrimiçi bilgi bulmak için yeni bir deneyim sağlamak amacıyla konuşmalı AI kullandığını söyledi. Artık kullanıcılar, ChatGPT gibi Bing ile sohbet edebilecek, doğal dilde sorular sorabilecek ve cevaplar alabilecek.

Microsoft CEO’su Satya Nadella etkinlikte, “Aramada yeni bir gün. Yarış bugün başlıyor ve hızlı hareket edeceğiz. En önemlisi, arama alanında yenilik yaparken yeniden çok eğlenmek istiyoruz, çünkü tam zamanı.” dedi. Nadella ayrıca, web arama paradigmasının on yıllardır değişmediğini, ancak yapay zekanın geleneksel yöntemlerden daha akıcı ve hızlı bilgi sağlayabildiğini ekledi.

Bing iyileştirmeleri

Genel olarak, Bing’e gelen dört yeni değişiklik alanı bulunuyor: Arama, Yanıtlama, Sohbet ve Oluşturma. İlk güncelleme, yeni arama kutusu. Tipik uzun, tek satırlık çubuğunuz yerine artık Twitter veya Facebook’takilere benzer ve Bing’e herhangi bir şey sormanızı isteyen bir kutu var. Buradaki amaç, Google’ın yıllardır yaklaşımına benzer şekilde, yanıt arama sürecini daha sohbete dayalı hale getirmek. 

ChatGPT’den farklı olarak yeni Bing, haber sitelerinin son bir saat içinde yayınladığı hikayelerden alıntı yaparak kendi lansmanıyla ilgili soruları bile yanıtlayabildi. Microsoft, bu özelliklerin hepsinin, ChatGPT’ye güç veren OpenAI dil modeli olan GPT 3.5’in yükseltilmiş bir sürümü tarafından desteklendiğini söylüyor. Microsoft buna “Prometheus Modeli” diyor ve GPT 3.5’ten daha güçlü olduğunu ve arama sorgularını güncel bilgiler ve açıklamalı yanıtlarla daha iyi yanıtlayabildiğini belirtiyor.

Yerleşik AI destekli Edge tarayıcı

Yeni Bing’e ek olarak Microsoft, Edge tarayıcısı için yapay zeka ile geliştirilmiş iki yeni özelliği kullanıma sunuyor: “Sohbet” ve “Oluştur”. “Sohbet”, kullanıcıların baktıkları web sayfasını veya belgeyi özetlemelerine ve içeriği hakkında sorular sormalarına olanak tanırken, “Oluşturma” bir yazma yardımcısı işlevi görüyor ve birkaç başlangıç ​​istemine dayalı olarak e-postalardan sosyal medya gönderilerine kadar metin oluşturmaya yardımcı oluyor.

Microsoft yöneticileri, yeni Bing’in insanların internette bilgi bulma şeklini tamamen değiştireceğini söylüyor. Yapay zeka destekli arama motoru, yalnızca web sitelerine bağlantılar vermek yerine, Bing’in web’de ve kendi verilerinde bulduklarını sentezleyerek, sade bir dille net yanıtlar verebilir. Güncel olaylarla ilgili sorgular, internetteki canlı verilerden daha fazla yarar sağlayabilir. Bu iş birliğinin sonuçları, şimdiden aramanın ötesinde kendini gösteriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu