Microsoft’tan geliştiriciler için yeni servis ve araçlar

Microsoft’un Build Geliştirme Konferansı Etkinliği’nin ikinci gününde de yeni servis ve araçlar tanıtıldı. Etkinlikte tüm geliştiriciler için yeni Azure servisleri, geliştirici araçları ve Office platform uzantıları duyuruldu.

Microsoft Build Geliştirme Konferansı’nın ikinci gününde geliştiriciler için yeni özellik ve servislerin tanıtımı yapıldı. Etkinlikte Bulut ve Kurumsal Segment Başkan Yardımcısı Scott Guthrie ve Uygulamalar ve Servisler Grubu Başkan Yardımcısı Qi Lu, binlerce geliştiriciye Azure servislerini ve Office platformunu kullanarak Nesnelerin İnterneti, ileri analitik, öğrenen makineler ve ilerlemekte olan Bulut geliştirme modellerinden faydalanan zeki uygulamaları nasıl daha kolay yaratabileceklerini gösterdi.

Microsoft ayrıca tüm geliştiricilerin, programları tüm platformlara daha kolay ölçekleme yapmalarına ve mümkün olan en yüksek müşteri sayısına ulaşmalarına yardımcı olmak için yeni ücretsiz geliştirme araçlarını da duyurdu. Developer Experience Kurumsal Genel Müdür Yardımcısı Steven Guggenheimer, Azure, Office ve Windows kullanan partnerlerin yaptığı inovasyonları göstermek için Build’in kapanış konuşmasını gerçekleştirdi.

Guthrie, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Microsoft, uygulamaları her platform ve dilde geliştirip çalıştırabilme esnekliğiyle, tüm organizasyon ve geliştiricilerin temel altyapı hizmetlerinden platform servislerine, araçlardan bir-hizmet-olarak-yazılıma kadar farklı ihtiyaçlarına cevap veren tek Bulut sağlayıcısıdır. Azure, dünya çapında 30’dan fazla bölge ile – bu büyük Bulut sağlayıcılarının toplamından yüksektir- hiper ölçekteki kurumsal işletmelerce onaylı tek platformdur ve işletmelerin, arka plandaki Bulut altyapısı için endişelenmektense, bir sonraki gözde uygulamayı yaratmaya ve yönetmeye odaklanmalarına yardımcı olmaktadır. Bu, bizim bulut servisimizi bugün ve yarın için işletmelerin en çok kullandığı servis haline getirmektedir. Fortune 500’teki şirketlerin %85’inden fazlasının bizim bulut servisimizi kullanması bunun kanıtıdır. ”

Lu, yaptığı açıklamada “Erişim açısından Office, geliştiricilerin farklı cihazlara sahip milyarlarca kullanıcıya ulaşımını sağlayan az sayıdaki platformlardan biridir. Office platformunda yazılım geliştirme imkanı daha önce hiç olmadığı kadar fazladır. İnsanlar, içerikler ve Office 365 bünyesindeki etkileşimler arasındaki bağlantıları haritalamak adına makinelerin öğrenmesini kullanan Microsoft Graph için geliştirilen yeni uzantı ve eklentiler, geliştiricilere iş hayatını dönüştürebilen akıllı uygulamalar geliştirme gücü veriyor” dedi.

Bir Sonraki Akıllı Uygulamayı Destekleyecek Bir Akıllı Bulut
Guthrie, etkinliğin ikinci gününde, Xamarin’in yeteneklerini Visual Studio Community’de sunarak ve OS X için Xamarin Studio’yu ücretsiz hale getirerek, Microsoft’un geliştiricilerin daha kolay yerel platformlar arası mobil uygulamalar geliştirmelerine yardımcı olduğunu söyledi. Buna ek olarak, Visual Studio Enterprise aboneleri bundan böyle Xamarin’in gelişmiş kurumsal yeteneklerine ek bir ücret ödemeden sahip olacaklar. Şirket ayrıca, Xamarin SDK’yı, çalışma zamanı, kütüphanesi ve komut satırı araçlarıyla birlikte .NET Foundation’un bir parçası olarak gelecek aylarda açık kaynak olarak sunacaklarını duyurdu.

Bu duyurularla birlikte Microsoft, eşsiz bir mobil geliştirme ve DevOps deneyimi sunmak için .NET ve Xamarin ekosistemlerini birleştirerek tüm müşterilerine tüm cihazlar ve platformlar için sunduğu seçim yapma ve esneklik vaadini genişletiyor. Geliştiriciler bundan böyle, iOS, Android ve Windows dahil tüm cihazlar için tamamen yerel platformlar arası mobil uygulama deneyimleri sunabilecek.

Guthrie, ayrıca, geliştiricilerin günümüz operasyonel gerçeklerine değinmelerine ve Nesnelerin İnterneti ve mikroservisler gibi yarının trendlerinden faydalanmalarına yardımcı olmak için tasarlanan bazı yeni Azure servislerini duyurdu. Bu yeni beceriler, herhangi bir programlama dili kullanan Linux ya da Windows üzerinde geliştirilecek sıradaki akıllı uygulamaların oluşturulması için Azure’u en iyi platform haline getirmek için tasarlandı:
• Bir mikroservis uygulama platformu olan ve geliştiricilerin 7/24 Bulut ölçeğinde erişilebilir olan uygulama ve servisler tasarlamalarına imkan sağlayan Azure Service Fabric’in kullanıcılara sunulmasını da duyurdu. Microsoft İç Bulut servislerini zor koşullarda desteklerken test edilen Service Fabric, sürekli çalışır durumdaki uygulamalar için yaşam döngüsü yönetimini ve kolay uygulama ölçeklendirmesini kesintisiz bir şekilde başarıyor. Ayrıca bugün Microsoft, yerinde ve diğer Bulut servisleri için, Windows Server için Service Fabric ve Linux ve Java APİleri için Service Fabriç ön izlemelerini de duyurdu ve yılın ilerleyen dönemlerinde Linux için Service Fabriç programlama yapısını açık kaynaklı hale getireceğini açıkladı.
• Tamamen açık kaynaklı ve talebe bağlı olarak olay bazlı tetiklenen fonksiyonlar için sunucusuz mikroişlem imkanı sağlayan bir servis olan Azure Functions’un ön izlemesini duyurdu. Sunulan bu imkan, geliştiricilere web ve mobil uygulamalar, IoT ve büyük veri senaryoları için yapacakları kodlamaları sadeleştirmelerine yardımcı oluyor. Azure ve üçüncü parti servislerle çalışan fonksiyonlar otomatik olarak ölçekleniyor ve yalnızca fonksiyonların yürütülme zamanını değiştirerek ihtiyaçları karşılıyor. Açık kaynaklı bir çalışma zamanıyla (runtime) geliştiriciler fonksiyonları Azure üzerinden veri merkezlerinde ya da diğer buut servislerinde olmak üzere, herhangi bir yerde konuşlandırabilecek.
• Perşembe günü, yeni Azure IoT Starter Kit’leri de satışa sunuldu. Bu kitler sadece 50-160 USD karşılığında Windows ya da Linux’te deneyimli herhagi birinin hızlıca Azure’un sunduğu tüm IoT imkanlarını güçlendiren IoT prototipleri geliştirmesine imkan sağlıyor. Dahası, erken kullanıcılar, eski cihazların ve sensorların mevcut altyapılarını değiştirmek zorunda kalmadan internete bağlanmalarını sağlayan Azure IoT Gateway SDK’yı ve IoT cihazlarını Bulut ölçeğinde sürdürmek ve yönetmek için Azure IoT Hub dahilindeki cihaz yönetimini şimdiden kullanabilecekler.
• Geliştiricilerin tamamıyla interaktif raporlar ve görselleştirmeleri herhangi bir cihazdaki herhangi bir uygulamaya eklemelerine imkan sağlayan Power BI Embedded’in ön izlemesini de sunuldu. Guthrie, bunun yanında, uygulamaların mevcut Apache License MongoDB API’lerini ve sürücülerini kullanarak artık tamamen kontrol altındaki Azure DocumentDB NoSQL servisiyle kolayca iletişime geçebileceği bilgisini paylaştı.

Office Geliştiricileri için Fırsatları: Yepyeni Kullanıcılar, Veri ve Zeka

Microsoft’tan Lu, Office partnerleri Starbucks, MDLIVE ve Zendesk ile geliştiricilerin Office platformunu yeni iş fırsatları ve daha güçlü müşteri bağlantıları yaratmak için nasıl kullanabileceklerini gösterdi.

Starbucks CTO’su Gerri Martin-Flickinger, Starbucks’ın, kullanıcıların Outlook içinde hediye kartları yollamalarına ve yakınlardaki Starbucks lokasyonlarında toplantılar ayarlamalarına imkan veren bir Outlook eklentisini nasıl geliştirdiğini anlattı.
Martin-Flickinger konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Müşterilerimizle etkileşime geçmenin yeni yollarını bulmak için sürekli çalışıyoruz. Office ile yürüttüğümüz ortaklık, çalışan müşterilerimizle bağlantı kurmak ve kahve ile toplantıları birleştirmek istediklerinde onlara zaman kazandırmak için yeni imkanlar sağlıyor. Office platformu üzerinde geliştirme yaparak müşterilerimize direkt masalarından ya da cihazlarından ulaşabiliyoruz ve onlara Starbucks Deneyimi’ni yeni ve cazip yollarla sunabiliyoruz.”

Geçtiğimiz sonbaharda herkesin erişimine sunulan Microsoft Graph, geliştiricilere çalışanların nasıl daha üretken olabileceklerine dair iç görülere tümleşik bir erişim sağlıyor. Microsoft Graph için altı yeni API sunuldu. Bu yeni API’ler, geliştiricilerin Office 365 verilerini üçüncü parti çözümlerine bağlamalarına imkan tanıyor. Örneğin, uzantılardan biri, bir grup insanın toplantı için elverişli zamanlarını otomatik olarak derleyip listeleyerek organizasyonlar arası çalışmayı kolaylaştırıyor.

Lu ayrıca konuşma diliyle gerçekleşen etkileşimin gelecekte nasıl evrileceğini ve geliştiricilerin kullanıcıların anlamlı diyaloglar kurmalarını sağlayacak uygulamaları nasıl hızlı bir şekilde geliştirebilecekleriyle ilgili bilgiler paylaştı. Perşembe günü duyurulan yeni Skype for Business App SDK ve Skype Web SDK, şirketlerin Skype aramalarını kendi web ve ya cihazlarına entegre etmelerine imkan vererek müşterilerine sundukları servisi ve bağlantıyı geliştirmelerini sağlayacak.

Microsoft aynı zamanda geliştiricilerin uygulama yaratıp bunları Word, Excel ve PowerPoint içerisine doğrudan yerleştirmelerine imkan veren yenilikleri tanıttı.
Son olarak, Office 365 Connectors için geliştirici portali artık geliştiricilerin kendi konektörlerini yazıp yayınlamalarına imkan veriyor. Konektörler finansal kayıtların güncellemeleri veya yardım masası kayıtları gibi ilgili içerikleri popüler uygulamalardan ve servislerden doğrudan Office 365 Groups sohbetlerine aktarıyor. Geliştirici portali Asana, Salesforce, Trello, Twitter, UserVoice, Zendesk ve diğer pek çok konektör ile birlikte sunuluyor.

Geliştiriciler ve Partnerler Windows, Azure ve Office Üzerinden İnovasyon Yapıyor
• Microsoft Genel Başkan Yardımcısı ve Baş Yazılımcısı Steve Guggenheimer ve DX‘in(Developer Experience) teknik “chief geek”i John Shewchuk, partnerlerin Microsoft platformlarını nasıl yarattıklarını gösterdi. Açılış videosuna destek veren Aktör Kevin Hart, şu günlerde herkesin geliştirici olmak istediğini söyledi. Guggenheimer ve Shewchuk, yakın zamanda geliştiricilerin Microsoft’la çalışarak yarattıkları en ilginç senaryolardan, araçlardan ve yapılardan bazılarını sundu.
• Muzik’in yeni SDK’sı, Muzik kulaklıklarını, geliştiricilerin Windows, iOS ve Android benzeri cihazlardaki kulaklık sensorlarının çeşitliliğine erişmenin faydalarını görecekleri bir platforma dönüştürüyor.
• Highspot, yerleştirilebilir Power BI ile birlikte, 0365 Graph ve eklenti modeline verdiği desteği gösterdi. Highspot ayrıca, Build açılış konuşmasında duyurulduğu gibi, Microsoft’un Bot Yapısına da destek veriyor.
• DX’te çalışan bir geliştirici olan Rita Zhang, kullanımda olan bir Spring tabanlı Java uygulamasının, Pivotal Cloud Foundry kullanarak, nasıl kolayca Microsoft Azure’a taşınabileceğini gösterdi. Demoda ayrıca, Microsoft Azure Java SDK’ları desteklemesi yoluyla Microsoft Azure Storage için S3Proxy’sini destekleyen Microsoft yatırımlarına yer verildi.
• Microsoft Edge’in yeni eklenti partnerleri açıklandı. Bunlar içinde Pinterest, Reddit Enhancement Suite, Ad Block, Ad Block Plus, Last Pass, Amazon Assistant, Evernote ve Vorlon.js tarafından desteklenen Page Analyzer bulunuyor.
• Square Enix ve Io-Interactive, Hitman’deki gelecek nesil oyunlar için Azure kullanmaya başladı.
• Vuforia’nın Windows 10 Universal Windows Platform için sunduğu Artırılmış Gerçeklik SDK’sı Windows 10 cihazları ve Microsoft HoloLens’in destekliyor.
• Xbox’ın Nickelodeon, Dailymotion , NASCAR ve Hulu gibi partnerleri, Windows 10 Universal Windows Uygulamalarını bu yıl içinde Xbox One’a getirmeyi planladıklarını açıkladılar.
Quest Institute and Microsoft arasındaki iş ortaklığı, uzaydaki ilk Windows Nesnelerin İnterneti platformunu sundu. California, San Jose’deki Valley Christian Okulları’ndan üç öğrenci Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çalışacak olan ve metallerin bükülebilirliğini test eden deneylerini sundular.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu