MWC 2016: Türk Telekom 5G teknolojilerini tanıttı

5G teknolojileri konusunda çalışmalarına devam eden Türk Telekom, dünyaya sunacağı yazılımlarını Mobil Dünya Kongresi’nde tanıttı.

Derya COŞKUN/Barselona
Geleceğin teknolojilerinden 5G noktasında yatırımlarına devam eden Türk Telekom, dünyaya sunmaya hazırlandığı yazılımlarını Barselona’da gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi’nde tanıttı. Türk Telekom’un, Ar-Ge iştiraki Argela’nın standında tanıttığı teknolojiler arasında, 5G teknolojilerini içeren çözümü ProgRAN; MİLAT projesinde kullandığı Yazılım Tanımlı Ağ ve ULAK projesi kapsamında geliştirdiği yerli baz istasyonu bulunuyor.

Konuyla ilgili konuşan Argela CEO’su Bülent Kaytaz, Mobil Dünya Kongresi’nin ilk aşamalarından itibaren etkinliği yakından takip ettiklerini belirterek, “Burada yeni teknolojilerimizi sergiliyoruz. Türk Telekom bünyesine katıldığımızdan bu yana da birçok altyapı platformu geliştirerek bugüne kadar milyonlarca dolar tasarruf sağlamayı başardık” dedi. Son dönemde geliştirdikleri projeler arasında ULAK’a dikkat çeken Kaytaz, 4.5G yerli baz istasyonu olarak tanımlanabilecek projenin Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Türk Telekom’un destekleriyle hayata geçtiğinin altını çizdi.

12 patent başvurusu yapıldı

Bunun yanında MİLAT projesinin de hem ülke açısından hem de stratejik açıdan önemli bir proje olduğunu söyleyen Bülent Kaytaz, “Bize göre ürün geliştirip satmanın yanı sıra fikri-mülkiyeti de yerli olarak geliştirmek gerekiyor. Bu anlamda, Türk Telekom’un 5G vizyonunu destekleyecek şekilde önemli projeler geliştirmeyi planlıyoruz. Nitekim, ULAK’ın da devreye girmesiyle 5G teknolojisi konusunda gelişmiş bir ekosistem yaratabiliriz” diye konuştu.

Türk Telekom iştiraki Argela’nın, ProgRAN çalışması, baz istasyonlarının dinamik olarak programlanabilmelerini sağlayan 5G radyo erişim ağları mimarisine yönelik çalışmaları içeriyor. 5G teknolojileri konusunda ihtiyaca özel ağ altyapısı sunulabilmesini sağlayacak olan ProgRAN, iletişimin kalitesini ve içeriğini zenginleştirecek ve mobil tarafta yeni olanaklar yaratacak çözümler de içeriyor. Şirket, ProgRAN projesi kapsamında 12 patent başvurusunda bulundu.

Baz istasyonları otomatik olarak devreye alınacak
Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın desteğiyle yürütülen 4.5G yerli baz istasyonu ULAK projesi de Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtılan projeler arasında yer aldı. ULAK projesinin en önemli özelliklerini oluşturan akıllı yazılımlarda da Argela imzası bulunuyor. Bu yazılımlarla, baz istasyonlarının insan gücü gerektirmeden otomatik olarak devreye alınması sağlanıyor. Böylece istasyon için ayrılan ilk kurulum süresi kısalıyor. Ayrıca hat düşmeleri en aza indiriliyor; enerji verimliliği sağlanarak operatörlerin servis kalitesinin artırılması ve maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanıyor.

milat projesi

Güvenli bir 5G altyapısı için geri sayım
Argela’nın yeterliliği karşılayan tek şirket olarak yer aldığı bir başka proje MİLAT’ta ise uçtan uca, özgün, tamamen milli, güvenli bir 5G altyapısı kurulması amaçlanıyor. MİLAT Projesi, Türkiye’nin kamu güvenliği alanındaki ağ altyapısının ve bilgi güvenliğinin en üst seviyeye taşınmasının amaçlandığı en önemli savunma sanayi Ar-Ge projelerinden biri olarak değerlendiriliyor. Güvenli ve milli 5G ağ altyapısı ile bu alandaki dışa bağımlılığı en aza indirmeyi hedefleyen projenin, iki yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu