NASA’nın uzaydan kaydettiği sesler tüylerinizi ürpertecek!

Perseus galaksi kümesindeki gaz miktarı, bu ses dalgalarının tespit edilmesine izin veriyor.

NASA, Perseus galaksi kümesinde, Dünya’dan 250 milyon ışık yılı uzaklıkta, gaz ve plazma arasında hareket eden gerçek ses dalgalarını temsil eden ürkütücü bir ses kaydetti. Bu ses dalgaları, uzayın çoğunun bir vakum olması nedeniyle ses dalgalarının yayılmasına izin vermediği yaygın inanışa meydan okuyor. Perseus galaksi kümesindeki gaz miktarı, bu ses dalgalarının tespit edilmesine izin veriyor. Bu akustik sinyaller ilk olarak 2003’te NASA’nın Chandra X-ışını Gözlemevi’nden gelen verilerde tanımlandı, ancak insan kulağının işitebileceği aralığa kadar şimdiye kadar getirilmedi.

Bu sinyaller doğal ortamlarında orta C notasının 57 oktav altında bulunuyor ve bu da bu kara deliği bir kozmik bariton yapıyor. Bu titremeleri insanlar için işitilebilir hale getirmek için bilim insanları frekanslarını katrilyonlarca kez artırdı. Ortaya çıkan ses ürkütücü ve bir Cadılar Bayramı oynatma listesine mükemmel bir şekilde uyuyor.

Bu keşif, astronomik verilerin ses dalgalarına dönüştürüldüğü uzay sonifikasyonu türünün bir parçası. Evreni anlama şeklimizde yeni olanaklar açar ve uzayın gizemlerini çözmeye bir adım daha yaklaştırıyor. Evreni keşfetmeye devam ettikçe, her biri evrenimiz hakkında yeni içgörüler vaat eden daha fazla bu tür dış dünya eserleriyle karşılaşmayı bekleyebiliriz​​.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu