NASA, tüm mantıklara meydan okuyan bir gezegen keşfetti!

Bu garip küreyi inceleyen gökbilimciler, kütlesini doğru bir şekilde hesaplamak için çabaladılar.

J1407b, bilim insanları tarafından tanımlanan en tuhaf gezegenlerden biridir. Bu, Dünya’dan yaklaşık 434 ışıkyılı uzaklıkta bulunan steroidler üzerindeki Satürn’dür. Bu garip küreyi inceleyen gökbilimciler, kütlesini doğru bir şekilde hesaplamak için çabaladılar. Yine de 10 ila 40 Jüpiter kütlesi arasında olduğu tahmin ediliyor. J1407b de aynı şekilde devasa bir gezegen ve güneş sistemimizdeki en büyük gezegenden önemli ölçüde daha büyük olduğu tespit edilmiş.

NASA, Tüm Mantıklara Meydan Okuyan Bir Gezegen Keşfetti!
NASA, Tüm Mantıklara Meydan Okuyan Bir Gezegen Keşfetti!

Yeni bir ev arayışımızda insanlar her zaman yaşamı destekleyebilecek gezegenler aradılar. Ancak gökbilimciler yeni dünyalar keşfederken, yaşamın hayal edilmesinin zor olduğu en tuhaf gezegenlerden bazılarını da keşfettiler. Güneş’ten daha sıcak olan bazı gezegenler vardır, bazıları ise yıldızlarından daha büyüktür. Hatmi gezegenleri nelerdir? En akıllara durgunluk veren dünyalar listemize bir göz atın.

Bilim insanlarını şok eden şey, gezegenin muazzam büyüklükteki halka sistemiydi. Her biri çapı on milyonlarca kilometre olan 30 halkadan oluşur. Kaba tahminlere göre, tüm halka sisteminin çapı 120 milyon kilometredir.

Keşfedilen diğer ilgi çekici gezegenler ise aşağıdaki gibi;

  1. GJ 504b: Bu pembe renkli gezegen, Dünya’dan 57 ışık yılı uzakta ve Jüpiter büyüklüğünde ama dört kat daha ağır. Rengini, henüz oluşum sürecindeki genç yaşı ve soğuma sürecinden alıyor​​​​.
  2. KEPLER-70b: KEPLER-70b, yüzey sıcaklığı 6,650°C olan, Güneş’ten bile daha sıcak bir gezegendir. Bu gezegen, yıldızının içinde geçirdiği uzun bir süre sonucunda sadece sıcak demir çekirdeğin kaldığı bir yapıya sahiptir​​​​.
  3. WASP-76b: Bu gezegen, yüzeyindeki aşırı sıcaklık farkları nedeniyle demir yağmurlarının olduğu bir yapıya sahiptir. Gezegenin bir yüzü sürekli olarak yıldızına dönük olduğundan, yüzey sıcaklığı 2,350°C’ye ulaşabilir​​​​​​.
  4. PSR J1719-1438b: Bu eski bir yıldızdan dönüşmüş gezegen, bir nötron yıldızının etrafında döner ve inanılmaz derecede yoğun bir yapıya sahiptir. Bir zamanlar bir yıldız olan bu gezegenin dış katmanları, yakındaki daha büyük bir pulsar tarafından sökülmüş ve bir elmas dünyaya dönüşmüştür​​.
  5. WASP-107b: Pamuk şekeri yoğunluğuna sahip bu gezegen, gaz devlerinin nasıl oluştuğu hakkında bilim insanlarının anlayışını değiştirmektedir​​​​.
  6. Gliese 581d: Yaşam için uygun olabilecek bir gezegen olan Gliese 581d, Dünya’dan 20 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve karbondioksit bakımından zengin atmosferi sayesinde sıcaklık farklılıklarına rağmen yaşanabilir bir bölge sunuyor​​​​.
  7. 2Mass J2126: Bu garip gezegen, bir zamanlar yalnız olduğu düşünülen ancak daha sonra bir yıldızla bağlantılı olduğu keşfedilen bir yapıya sahiptir. Gezegen, yıldızının etrafında yaklaşık 900,000 Dünya yılı süren devasa bir yörüngeye sahiptir​​.
  8. PDS 70c: Bu gezegen, bilim insanlarının bir exogezenin etrafında ay oluşum diskini ilk kez doğrudan gözlemledikleri bir yapıya sahiptir​​.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu