NASA: Şimdiye kadar görülen en büyük kuyruklu yıldız Dünya’ya yaklaşıyor!

NASA'nın bloguna göre, BB, önceki rekor sahibi olan ve çekirdeğinin yaklaşık çapı 85 mil olan kuyruklu yıldız C/2002 VQ94'ü geride bıraktı.

NASA, Hubble Uzay Teleskobu’nun yaptığı çalışmalar sonucunda, şimdiye kadar keşfedilen en büyük kuyruklu yıldızın, çapı yaklaşık 85 mil (137 km) olan C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein, kısaca BB) olduğunu doğruladı. Bu dev kuyruklu yıldız, 2021’de Pedro Bernardinelli ve Gary Bernstein tarafından, Karanlık Enerji Araştırmaları arşivlenmiş fotoğrafları kullanılarak keşfedildi. BB’nin çapı önceki tahminlere göre 62 ila 124 mil arasında değişiyordu, ancak NASA, Hubble Uzay Teleskobu kullanılarak yapılan gözlemlerle kuyruklu yıldızın çekirdek çapını resmi olarak 85 mil olarak doğruladı.

NASA’nın bloguna göre, BB, önceki rekor sahibi olan ve çekirdeğinin yaklaşık çapı 85 mil olan kuyruklu yıldız C/2002 VQ94’ü geride bıraktı. Uzay ajansı, bu kuyruklu yıldızın bir milyon yıldır Dünya’ya doğru ilerlediğini ve 2031 yılında en yakın yaklaşımında, yani perihelionda, Dünya ile Satürn arasındaki mesafe kadar olan yaklaşık bir milyar mil uzaklıkta olacağını ve gezegenimize herhangi bir tehlike arz etmeyeceğini belirtiyor.

Eğer BB’nin tüm alanı dikkate alınırsa, Rhode Island eyaletinden daha büyük olduğu anlaşılıyor. Bu, Güneş’ten bu kadar uzakta olmasına rağmen oldukça aktif olan şaşırtıcı bir nesne. Makao Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden çalışmanın baş yazarı Man-To Hui, “Bu kuyruklu yıldızın büyük olabileceğini tahmin ettik, ancak bunu doğrulamak için en iyi verilere ihtiyacımız vardı,” diyor. Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles’tan (UCLA) gezegen bilimi ve astronomi profesörü ve çalışmanın ortak yazarı David Jewitt, “Bu kuyruklu yıldız, Güneş Sistemi’nin daha uzak kısımlarında göremediğimiz birçok kuyruklu yıldızın yalnızca ucu” diye ekliyor.

Bu kuyruklu yıldızın keşfi, Güneş Sistemi’nin oluşumu ve evrimi hakkında yeni bilgiler sağlayabilecek ve gökbilimcilerin bu devasa nesnenin yapısı ve bileşimi hakkında daha fazla araştırma yapmalarına olanak tanıyacak. 2021 PH27’nin incelenmesi, evrenimizdeki benzer büyüklükteki diğer nesneler hakkında da bilgi edinmemizi sağlayabilir. Bu tür keşifler, uzay biliminin ilerlemesine önemli katkılar sağlayacak ve gökbilimcilere evrenin karmaşık yapısını anlamada yardımcı olacak. Bu büyük kuyruklu yıldızın, Güneş Sistemi’ndeki yolculuğunu ve bu yolculuğun getireceği bilimsel verileri takip etmek, gökbilim dünyası için heyecan verici olacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu