NASA’nın yeni teknolojisi FINDER Türkiye’de kullanıldı

NASA, FINDER teknolojisini kullanan cihazların SpecOps tarafından Türkiye'deki kurtarma ekiplerine gönderildiğini belirtti.

NASA, enkaz altındaki insanların bulunmasına yardımcı olmak amacıyla geliştirilen FINDER teknolojisinin, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’de de kullanıldığını duyurdu. Kısaca ‘FINDER’ (Finding Individuals for Disaster Emergency Response/Afet Acil Müdahalesinde Bireylerin Bulunması) olarak bilinen cihaz, NASA ve ABD İç Güvenlik Bakanlığı ortaklığında geliştirildi ve SpacOps şirketine üretim ruhsatı verildi.

FINDER prototiplerini geliştiren NASA ekibinin lideri Jim Lux, bu teknolojinin nasıl çalıştığını şöyle açıkladı: Her kalp atışında vücudunuz bir milimetre hareket eder. Enkazın kendisi hareket etmediği için bu kıpırtıları ayırt edebiliyoruz. Sonra bu hareketin hem nefes almayı hem de kalp atışını gösterip göstermediğine bakıyoruz.”

NASA, FINDER teknolojisini kullanan cihazların Florida merkezli güvenlik teknolojisi şirketi SpecOps tarafından Türkiye’deki kurtarma ekiplerine gönderildiğini belirtti. NASA Başkanı Bill Nelson, FINDER teknolojisinin, kurtarma ekiplerine enkaz altındaki insanların belirlenmesi için “çok önemli bir alet” temin ettiğini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu