Nöro-sembolik yapay zeka insanları sağduyulu makinelere yaklaştırıyor

Nöro-sembolik sistemler mevcut yapay zeka sistemlerinin bazı temel sorunlarını ele almaya nasıl yardımcı olabilir?

Yapay zeka araştırması, belirli uygulamaları çözmede büyük başarılar elde etti ancak bilim insanlarının onlarca yıldır hayalini kurduğu genel amaçlı yapay zeka sistemlerinden hala çok uzaktayız.

Yapay zekanın engellerini aşmak için araştırılan çözümler arasında, bilgisayar biliminin farklı dallarının en iyilerini bir araya getiren nöro-sembolik sistemler fikri yer alıyor. IBM Neuro-Symbolic AI Workshop’taki bir konuşmada, Massachusetts Institute of Technology’de hesaplamalı bilişsel bilim profesörü Joshua Tenenbaum, nöro-sembolik sistemlerin mevcut yapay zeka sistemlerinin bazı temel sorunlarının ele alınmasına nasıl yardımcı olabileceğini açıkladı.

Yeni nesil hedefler

Yapay zekadaki birçok boşluk arasında, Tenenbaum özellikle bir tanesine odaklanıyor: “Verilerdeki kalıpları tanımak ve işlevleri verimli şekilde çözebilmek adına neler yapabiliriz. Dünyayı modellemek, gördüğünüz şeyleri açıklamak ve anlamak, göremediğiniz ama olabilecek şeyleri hayal etmek ve bunları, eylemleri planlayarak ve sorunları çözerek ulaşabileceğiniz hedefler haline getirmek…”

Sezgisel fizik ve psikoloji Tenenbaum’un yeni formülünün parçası. Tenenbaum, yapay zekada sezgisel fizik ve psikolojinin çekirdeğini oluşturmak için gereken üç bileşeni listeliyor: “Nöral, sembolik ve olasılıksal modelleme ile çıkarım arasındaki üç yönlü etkileşimi vurguluyoruz. İnsan benzeri zekayı ve temel sağduyuyu yakalamak için gerekli olanın bu üç yönlü kombinasyon olduğunu düşünüyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu