NSF, AI projeleri için Buffalo Üniversitesi ile iş birliği yapıyor

Çalışma, yeni konuşma-dil patolojisi değerlendirmelerine ve hizmetlerine yol açan gelişmiş AI teknolojileri geliştirmeyi amaçlayacak.

NSF, küçük çocukların konuşma-dil patolojisi ihtiyaçlarına odaklanacak bir AI merkezinin kurulması için Buffalo Üniversitesi’ne beş yıllık 20 milyon dolar hibe edecek. Yeni AI İstisnai Eğitim Enstitüsü, yeni konuşma-dil patolojisi değerlendirmelerine ve hizmetlerine yol açan gelişmiş AI teknolojileri geliştirmeyi amaçlayacak.

Buffalo Üniversitesi, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Ulusal Bilim Vakfı tarafından bu etkili girişime liderlik etmek üzere seçilmek, birinci sınıf araştırmacılarımızın, toplumun en acil sorunlarının ele alınmasında oynadığı önemli role dikkat çekiyor. Gençler açısından bu son derece önemli.”

Enstitü, Buffalo Üniversitesi dahil olmak üzere 9 üniversiteden gelen 30’dan fazla araştırmacıyı içeriyor. Bu sebeple de ortaya çıkacak projelerin oldukça kuvvetli olacağına dair inanç yüksek. Katılan araştırmacılar, yapay zeka, sosyal robotik, iletişim bozuklukları ve kapsayıcılık gibi önemli alanlarda uzmanlar. Enstitünün ilk görevlerinden birisi konuşma ve dil sorunlarının evrensel erken taramasını sağlamak için bir ‘AI Görüntüleyici’ oluşturmak. Tarayıcı, erken çocukluk sınıflarında çocukların doğal etkileşimlerinin video ve ses akışlarını analiz etmek ve elde edilmesi zor otomatiklik yönlerini değerlendirmek için kullanılacak.

Bir diğer görevi ise konuşma dili patologlarının çocuklar için en etkili olacak şekilde uyarlanmış kanıta dayalı müdahaleler oluşturmasına yardımcı olacak bir ‘AI Orkestratör’. Bu da öğrencilerin ilerlemesini izleyecek ve toplanan verilere göre ders planlarını ayarlayacak. Hibe ödülü olarak verilen 20 milyar dolar, bilim ve mühendislik alanlarında uzun vadeli, yüksek ödüllü AI araştırmalarını desteklemek için NSF tarafından verilen en büyük ödül.

Bunlara ek olarak NSF’ye göre, Amerika’da 3,4 milyondan fazla çocuğun konuşma ve dille ilgili hizmetlere ihtiyacı var, ancak bunlara hizmet edecek 61 binden az konuşma dili patoloğu bulunuyor. Bu boşluk ve bununla ilişkili öğrenme sorunları, son zamanlarda COVID-19 salgını sebebiyle daha da kötüye gitti ve çocukların ihtiyaç duydukları dil hizmeti almalarını zorlaştırdı. Fakat bu enstitü ile ortaya çıkacak AI destekli projelere çok fazla ihtiyaç var. Bu sebeple de uzmanlar, kendi alanlarında olabildiğince iyi performans sergilemeliler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu