Ölü örümcekler robotlara dönüşüyor

Rice Üniversitesi'nden bir ekip, nesneleri kavrama yeteneğine sahip pençe görünümündeki robotik araçlara başarıyla dönüştürmeyi başardı.

Nekrobot adı verilen ölmüş bedenleri robota dönüştürme proje, Teksas, ABD’deki Rice Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Ekip kulağa ürkütücü gelse de ellerindeki tüm ölü örümcekleri, nesneleri kavrama yeteneğine sahip pençe görünümündeki robotik araçlara başarıyla dönüştürmeyi başardı.

İlkel zamanlardan beri hayvanlar kullanılıyor

Ekip, örümceklerin kullanılmasının aslında bilim açısından bir evrim olduğunu öne sürüyor: “Bu çalışmada önerilen nekrobotik kavramı, doğa tarafından yaratılan ve yapay olarak çoğaltılması karmaşık veya hatta imkansız olabilen benzersiz tasarımlardan yararlanıyor. Bundan önce zaten bu tarz çalışmalar vardı. Örneğin ilkel zamanlardan beri pek çok türün postu ve derisi giyim veya deri gibi malzemeler yapmak için kullanılırken, kemikler silah ve ok ucu haline getiriliyordu.”

Ekibin örümcekler üzerinde çalışma nedeni ise onların beden yapısı. Bir örümcek eklemleri bozulmadan önce 1000 kez açık ve kapalı döngüden geçebiliyorken daha da önemlisi vücut ağırlığının yüzde 130’undan fazlasını kaldırma kabiliyetine sahip. Her örümceğin vücudunun merkezinde bulunan hidrolik yapı da araştırmacıların dikkatini çekiyor. Bu hidrolik sistem robot tarafından kontrol ediliyor.

Ekip, “Araştırabileceğimiz pek çok alan var. Şimdilik küçük ölçeklerde nesneleri sıralamak veya hareket ettirmek gibi tekrarlayan görevler ve hatta belki de mikroelektronik montajı gibi işlerde örümcek robotları kullanabiliriz.” diyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu