Putin’den siber saldırılara karşı Rusya’nın güvenliğini artırma sözü

Vladimir Putin, Rusya'nın yabancı yazılım ve donanım kullanımını azaltarak siber savunmasını güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen hafta yaptığı açıklamada, yabancı “devlet yapıları” tarafından Rusya’ya yönelik siber saldırıların sayısının birkaç kat arttığını ve Rusya’nın yabancı yazılım ve donanım kullanımını azaltarak siber savunmasını güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

Rusya’nın silahlı kuvvetlerini Şubat’ta Ukrayna’ya göndermesinden bu yana birçok devlete ait şirket ve haber sitesi hackleme girişimlerine maruz kaldı. Putin, medya ve finans kurumlarının hedef alındığını belirterek, “Rusya’nın kritik bilgi altyapısının internet kaynaklarını devre dışı bırakmak için hedeflenen girişimlerde bulunuluyor. Devlet kurumlarının resmi sitelerine yönelik ciddi saldırılar başlatıldı. Önde gelen Rus şirketlerinin kurumsal ağlarına yasadışı yollardan sızma girişimleri de çok daha sık görülüyor.” dedi.

Veri sızıntısı

Devlet iletişim düzenleyicisi Roskomnadzor, bir dizi şirketin müşterisinin kişisel verilerini barındıran bir web sitesini engellediğini söyledi ancak firmaların isimlerini vermedi. Rusya’nın en büyük ikinci bankası VTB (VTBR.MM), bazı müşterilerin telefon numaralarının sızdırıldığını, ancak fonları için herhangi bir risk bulunmadığını kamuoyuyla paylaştı. Bu tarz Rus kuruların aleyhine haberlerin sayısı ise her geçen gün artıyor. Tüm bunları engellemek için Putin’e göre çözüm milli yazılımda yer alıyor. Bu sayede Putin, AB ve ABD yaptırımlara karşı da kendini korumaya almak istiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu