Rakamlarla 2013

Teknoloji dünyası rakamları çok sever. Bir çok önemli olayların yaşandığı 2013 yılı da tek hanelerden trilyonlara kadar bu rakamlardan fazlasıyla üretti.  Evan Williams’ın serveti ne kadar? YouTube trafiğinin ne kadarı mobilden geliyor? Bu merak edilenlerin hepsi haberimizde. İşte yılın en öne çıkan rakamları

3 Emmy TV ödülü, 2013’te Netflix tarafından kazanıldı. “House of Cards” en iyi direktör ödülünü kazanırken bir Internet içeriği ilk büyük Emmy’yi kazandı. Program aynı zamanda tek kamera serisi için en iyi oyuncu kadrosu ve en iyi sinematografi ödüllerini kazandı.

500 milyon – kod satırı, sorunlu Healthcare.gov web sayfasının içerisinde yer alıyor. Sitenin programcıları Ekim ve Kasım ayının çoğunu siteyi hızlandırmak amacıyla hata bulmak ve kodu yeniden yazmak için harcadı.

143,199  tweet, Hayao Miyazaki’nin animasyon filmi “Castle in the Sky”ın Japonya’da TV ekranlarına gelmesi sırasında dile getirilen “balus” ifadesinin ardından tek bir saniyede gönderildi. Hayranları ifadenin toplu tweet’lenmesi  ile yerel saatte 3 Ağustos 11:21.50’de yeni Twitter rekorunu getirdi.

116.7 milyon arama Eylül ayında arama motoru DuckDuckGo sitesi aracılığıyla gerçekleştirildi. Amerikan Ulusal Güvenlik Birimi hakkında gözetleme ve casusluk raporlarından önce sitede 54.4 milyon aramaya ev sahipliği yapmıştı.

4 el ateş  iddiası. San Francisco’da Ronnie Collins’in Ikenna Uwakah’a  Instagram’daki gönderisi aracılığıyla bir PlayStation 4 satmaya çalışırken savcılar tarafından 4 el ateş edildiği iddiasında bulundular. Yaralanan Uwakah kısa bir süre sonra hayatını kaybetti ve Collins cinayetle suçlandı.

50,000 ekstra H-1B vizesi, Amerikan Senatosu’na Ocak ayında gelen Göç İnovasyon Yasası tasarısı altında Amerikan firmalarının yetenekli çalışanlara erişimi için gelebilir. Şu anki limit 65,000 ve teknoloji firmaları bunun çok düşük olduğunu ve dolayısıyla işletmelerle inovasyona darbe vurduğunu söylüyor.

152 milyon  kullanıcı kaydı, e-posta ve kötü şifrelenmiş parolalar dahil olmak üzere, bu yıl Adobe Systems bilgisayarlarına yapılan ihlal sonucu açığa çıktı. Bu vaka tarihteki bilinen en büyük kullanıcı enformasyonu sızıntısı olarak anıldı.

7 saat; Twitter’ın Vine uygulamasını çıkartmasının ardından Facebook’un uygulamayı sunucularında engellemesi arasında geçen ortalama süre. Vine kullanıcıları yeni video uygulaması üzerinde arkadaşlarını bulmak için Facebook hesaplarını kullanabiliyordu ki bu Facebook’un hoşuna gitmeyen bir durumdu.

14,000 bilgisayara, New York merkezli online oyun firması E-Sports Entertainment gizli bitcoin madencilik yazılımını kurmakla suçlandı. Firma 325,000 dolar ödemeyi ve New Jersey başsavcılığıyla varılan anlaşmanın bir parçası olarak 10 yıllık bir uyumluluk programını kabul etti.

60 milyon Amerikan doları, şu ana dek Apple’ın Kaliforniya’da akıllı telefon patent ihlali üzerinden Samsung’a karşı açtığı davalar için harcadığı para. Dava eyaletteki iki davadan bir tanesi ve iki firma arasında uluslar arası çapta birden çok dava var.  Davanın faturasının çok daha kabarık olduğu tahmin ediliyor.

35 yıl, Chelsea Mannign (asıl adı Bradley Manning) askeri mahkeme tarafından Amerikan ordusu ve diplomatik sırları Wikileaks’e sızdırması yüzünden verilen ceza. Şartlı tahliye süresi 8 yıl ve 90 yıla kadar hapisle karşı karşıyaydı.

34,000 iş pozisyonunu, geçtiğimiz Mayıs ayında başlayan maliyet kesme programı altında, HP bir sonraki Ekim ayında biten bu mali yılın sonuna dek kapatmayı planlıyor.

162 dolar minimum ceza, Google Glass taktığı halde araç kullanmaktan suçlu bulunması halinde San Diego’lu Cecilia Abadie’nin ödeyeceği miktar. Amerika’da teknolojinin açıkça dahil olduğu ilk dava Ocak ayında mahkemeye gidecek. Abadie ilk etapta aşırı hızdan durdurulmuş ve sürücünün önünde TV ve video ekranların bulunmasını yasaklayan eyalet yasasını ihlal etmekle suçlanmıştı.

41 YouTube trafik yüzdesi, şu anda mobil telefon ve tabletlerden geliyor. CEO Larry Page rakamı Ekim ayında paylaştı ve 2011’deki bu oranın sadece yüzde 6 olduğunu söyledi.

25,000 bps, Haziran sonunda kapatılan Nextel’in iDEN hücresel şebekesinin ortalama veri oranı. Şebeke 1996 yılında çıkmıştı ve Sprint bir yıldan uzun bir süredir kullanıcıları servisin kapatılabileceği uyarısını yapıyordu. Şebekeyle birlikte Nextel’in adı da karanlıkta kayboldu.

3 Pink Floyd üyesi, Internet Radyosu Tarafsızlık yasasına karşı USA Today’e bir başmakale verdi. Grup bunun Pandora gibi servislerden müzisyenlerin aldığı rakamı yüzde 85 azaltabileceğini iddia ediyor. Pandora yasayı destekliyordu ancak Kasım ayındaki raporlara göre kabul ettirme umudunu yitirdi.

5 milyar akıllı telefon çağrısı, The Washington Post’a göre, konum ve veri izleme sisteminin bir parçası olarak NSA tarafından toplandı. Programın detayları eski istihbaratçı Edward Snowden’ın 2013 yılında haber kuruluşlarına gönderdiği çok sayıda dokümanla sızdı.

13.88 dolar hisse bedeli, Michael Dell’in aynı adı taşıyan bilgisayar firmasını özelleştirmek için ödediği rakam. Dell’in kurucusu ve onun finansal ortaklarına olan toplam maliyeti kabaca 25 milyar dolar ve bu hareket Wall Street yatırımcılarını memnun etmeye yönelik baskıdan firmayı azat etti.

600,000 bitcoin, FBI tahminlerine göre Ross Ulbricht’in elinde. Kendisinin online ilaç pazarı Silk Road’un beyni olduğu iddia ediliyor. Şifreli olan ve kolay erişilemeyen bitcoin’ler yaklaşık 60 milyon dolar değerinde ve tüm pazarın yüzde 5’i kadarını temsil ediyor.

57 milyon Twitter hisse payı, firma Ekim ayında halka açıldığında kuruculardan Evan Williams’a aitti. Bunların mevcut değeri yaklaşık 2.8 milyar dolar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu