Robotlar artık beyin ameliyatı gerçekleştiriyor

Medtronic isimli şirket, beyin ameliyatlarında kullanılabilecek kadar yetenekli ve “akıllı” bir robot ve yapay zeka geliştirmeyi başardı.

Robotlar artık çok ince işleri yapabilecek teknik becerilere sahip hale geldiler. Ancak onların tıp alanında daha çok kullanılması için yapay zekanın da önemli bir sıçrama yapması bekleniyor. Sonuçta insan hayatı, bir robota teslim edilecekse kimsenin aklında en ufak bir şüphe kalmamalı. Bu nedenle Medtronic isimli şirket, beyin ameliyatlarında kullanılabilecek kadar yetenekli ve “akıllı” bir robot ve yapay zeka geliştirmeyi başardı.

Hastalar teknolojiye güveniyor

Medtronic CEO’su Geoff Martha, “Otonom özellikli cerrahi müdahalede bulunmaya hazır robotlar, tıp alanında yeni bir sayfa açacak.” diyecek kadar iddialı. Şu an herhangi bir doktor yardımı olmadan, bir robotu beyin ameliyatı yapacak seviyeye getirdiklerini ekleyen Martha, “Üstelik hastalarımız bu uygulamaya bayılıyorlar.” diyor.

Medtronic şirketi, bu tarz bir robot geliştirmeden önce kapsamlı bir araştırma yapmış. Sonuçlara göre hastalar, gelişmiş teknolojiden yana güven oyu kullanmış. Martha da bunu destekliyor: “Tedavi şansının robotlar sayesinde daha yükseldiğini gören hastalar, bu tarz uygulamalara hayır demiyor.”

Yumuşak doku robotu

Ekim ayı içerisinde Hugo isimli bir robotun ameliyatlara girmesi için Avrupa Birliği’nden onay alan Martha, Şili’de ilk ameliyatı gerçekleştirdi bile. “Hugo’yu yumuşak doku için geliştirdik. O da görevini başarıyla tamamladı. Yani kemik seviyesine asla inmedi ve hata yapmadı.” diyor Martha.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu