Robotlar çocukların açılmasına yardımcı olabilir

Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, bazı çocukların robota güvenmeye daha istekli olduklarını ortaya koydu.

Yeni bir araştırmaya göre robotlar, çocuklarda zihinsel sağlık sorunlarını tanımlamaya yardımcı olabilir. Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, 8 ile 13 yaşları arasındaki 28 çocukla bir dizi zihinsel sağlık anketini tamamlamak için çocuk boyutlu bir insansı robot kullandı. Araştırma, bazı çocukların robota güvenmeye çevrimiçi bir anket gibi uzaktan sağlık modellerine göre daha istekli olduklarını ortaya koydu. Şimdi araştırmacılar, çalışmalarını daha da genişletmeyi umuyor.

Paylaşma çekincesi olan çocuklar için bir fırsat

Araştırmanın yazarlarından Micol Spitale, psikologları veya diğer ruh sağlığı uzmanlarını robotlarla değiştirmek gibi bir niyetlerinin olmadığını, çünkü robotların gerçek bir uzmana göre sınırlı hizmet alanı olduklarını ifade ediyor. Ancak araştırma, robotların çocukların ilk başta paylaşmaktan çekinebilecekleri şeyleri paylaşmalarına yardımcı olmak için yararlı bir araç olabileceğini öne sürüyor. Çalışma sırasında her çocuk, yaklaşık 60 cm boyunda bir insansı robot olan Nao isimli robot ile 45 dakikalık bire bir oturumda yer aldı. Her seanstan önce, çocuklar ve ebeveynleri çocuğun zihinsel sağlığını değerlendirmek için standart çevrimiçi anketleri doldurdu. Katılımcı çocuklar daha sonra robotla konuşarak veya robotun elleri ve ayaklarındaki sensörlere dokunarak etkileşime girdiler. Ek sensörler, oturum sırasında katılımcıların kalp atışlarını, baş ve göz hareketlerini izledi.

Doktora öğrencisi Nida Itrat Abbasi, “Kullandığımız robot çocuk boyutunda olduğundan ve tehdit edici gözükmediğinden, çocuklar robotu bir sırdaş olarak görebilirler. Bu nedenle onunla sırlarını paylaşırlarsa başlarının belaya girmeyeceğini düşünüyorlar.” diyor. Araştırmanın sonuçları, Napoli’deki 31. Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü Uluslararası Robot ve İnsan Etkileşimli İletişim Konferansı’nda sunuluyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu