Rusya’da siber güvenlik uzmanı, ihanet nedeniyle tutuklandı

Henüz onaylanmamış iddialara göre Sachkov, yabancı bir ülkenin istihbarat servisine bilgi akışı sağlamakla suçlanıyor.

Siber savaş denince akla gelen ilk ülkelerden biri olan Rusya’da sular durmak bilmiyor. Geçtiğimiz hafta 35 yaşındaki Ilya Sachkov’un tutuklanması da ülkenin sıcak siber gündemine bomba gibi düştü.

Group IB isimli ülkenin önde gelen siber güvenlik şirketlerinden birini kuran Sachkov, bir süredir güvenlik güçleri tarafından aranıyordu. Group IB, yüksek teknoloji suçlarla uğraşan ve banka, enerji ve telekomünikasyon şirketleriyle Interpol gibi çok üst düzey müşterilere sahip. Sachkov’un da Putin dahil çok geniş bir çevresi olduğu biliniyor.

Vatana ihanet mi? 

Henüz onaylanmamış iddialara göre Sachkov, yabancı bir ülkenin istihbarat servisine bilgi akışı sağlamakla suçlanıyor. Yani vatana ihanetle eş değer sayılacak bu eylem, Rusya’nın ulusal çıkarlarıyla çatışıyor ve 20 yıl hapis cezasından başlıyor.

Hükümet yetkililerinden olmasa da Group IB’den yapılan açıklamaya göre Sachkov’un tutuklanma gerekçesi güvenlik hizmetleri üzerine bir araştırma ve yanlış anlaşılmadan kaynaklanıyor. Moskova’nın Lefortovo bölgesinde gerçekleşen mahkeme nihai sonuca varmamış olsa da Sachkov’un iki ay tutuklu kalmasına hükmetti. Yalnız bu süre zarfında Group IB’nin çalışmalarına devam edeceği açıklandı.

Bakalım Sachkov olayı yakın zamanda ne gibi etkilere neden olacak?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu